Flera länsstyrelser uppmanar jägare att undvika jakt med hund på grund av sommarens värme och torka. Foto: Olle Olsson

Uppmanar jägare att undvika jakt med hund

Flera länsstyrelser uppmanar jägare att undvika jakt med hund under augusti månad. Det gäller Västmanland, Stockholm, Södermanland, Uppsala och Kronobergs län.

Myndigheterna vill med hänvisning till sommarens höga temperaturer och torka uppmana jägare att undvika jakt och jaktträning med hund. I Kronobergs län har länsstyrelsen gått ut med en uppmaning att hundar främst ska användas för att skrämma vildsvin och grävling från grödor där djuren kan orsaka skador, och bara i undantagsfall.

– I de fall då det bedöms som nödvändigt och endast då vädret och andra omständigheter inte innebär att viltet kan utsättas för onödigt lidande, skriver länsstyrelsen i Kronoberg i ett pressmeddelande.

Att använda löshund på ett olämpligt sätt, till exempel under dagar och kvällar med höga temperaturer, kan bryta mot bestämmelser i både jaktlagen och djurskyddslagen, menar länsstyrelsen i Kronoberg.

 

Går längre

I Västmanland går länsstyrelsen ett steg längre. Där vill myndigheten att jägarna ska undvika jakt med hund under hela augusti, då man anser att långvarigt höga temperaturer och torka varit påfrestande för många vilda djur.

Länsstyrelserna i Stockholm, Södermanland, Uppsala och Västmanland har enats om en gemensam rekommendation om återhållsamhet vid jakt och jaktträning med hund under augusti.

Det gäller jakt på vildsvin och grävling från den 1 augusti, samt jaktträning på älg från den 21 augusti.

 

Jakten stoppad

Kalmar län har tidigare tagit beslut om att stoppa all jakt och träning med hund på älg och vildsvin under augusti och september månad.

Blekinge och Hallands län har förbjudit jakt med hund på vildsvin från den 1 augusti till den 20 augusti.

Från Jägareförbundet har det riktats kritik mot att förbjuda jakt på lösa grunder. Jägareförbundet anser att jägarna kan ta ansvar i enlighet med de regler som finns för jakt med hund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev