Tvättbjörn hittad död på stranden i Falsterbo

En död tvättbjörn har hittats på stranden i Falsterbo. Foto: Jan-Åke Hillarp

En tvättbjörn hittades i helgen död på stranden i Falsterbo. Det är det första fyndet av tvättbjörn i Skåne, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det är svårt att veta hur den hamnat där, men en gissning är att den har drunknat efter att ha liftat med något fartyg från kontinenten. Vi kommer nu att skicka tvättbjörnen på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, säger Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skånes expert på främmande arter.
– Men det är ett tecken på att de invasiva arterna kommer allt närmare Sverige. På kontinenten finns flera främmande arter som har blivit invasiva – det vill säga de sprider sig kraftfullt och orsakar skada i det nya ekosystemet, säger Nils Carlsson. 

Två av dessa, den asiatiska mårdhunden och den nordamerikanska tvättbjörnen, sprider sig snabbt över norra Europa och orsakar stor skada. Under 2013 dödades över 70.000 tvättbjörnar i Tyskland.
– Det är inget fel på tvättbjörnen, men den är på fel plats. Tvättbjörnen kan sprida sjukdomar som är farliga för både människor och djur. Dessutom hotar den, precis som mårdhunden, den inhemska biologiska mångfalden. 

Analysen på SVA ska förhoppningsvis ge svar på om djuret haft parasiter, sjukdomar, skador, om den drunknat eller har tecken på att ha varit i fångenskap.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev