Publicerad 7 januari 2017 - 16:49

En vargtik fälldes fälldes under lördagen i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

En vargtik fälldes fälldes under lördagen i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

Två vargar fällda under skyddsjakt

Två vargar sköts på lördagen under skyddsjakt i Olsätersreviret utanför Munkfors i Värmland. Tiken och en svårt skabbangripen varg fälldes – och nu höjs röster för fortsatt jakt på hanen i reviret.

I skuggan av den pågående licensjakten har också skyddsjakten på de närgångna vargarna i Olsätersreviret pågått. Under veckan spårades och ringades det revirmarkerande paret strax öster om Munkfors. Under jakten sågs djuren av ett antal skyttar, men båda vargarna lyckades ta sig ur ringen.

Jakten har pågått hela veckan, och under lördagen fälldes först en svårt skabbangripen varg i ett ringat område i Olsäter. Tiken, även den angripen av skabb, fälldes lite senare när hon tillsammans med hanen gick i pass längre norrut.

Hanen i reviret finns kvar i området.

– Den skabbangripna vargen sköts enligt paragraf 40, och tiken fälldes av en passkytt efter bra hundarbete, säger jaktledaren Olof Nilsson.

 

Kraftigt avmagrad

Under nattens spårning hittades spår efter en varg som ledde in i det skogsområde öster om Olsäter som jagades under lördagen. När jakten väl startade visade det sig att båda de revirmarkerande vargarna fanns inne i ringen, liksom en tredje, kraftigt avmagrad och till stora delar hårlös, varg som sköts under jaktens inledning.

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

Trots att jakten på vargarna pågått hela veckan sågs en av vargarna i närheten av Klingevi Ishall i Munkfors på fredagskvällen.

– Vi kan inte ha vargar så nära inpå bebyggelsen. Det är trångt mellan reviren och de här vargarna rör sig hela tiden nära människor och hus, säger Olof Nilsson.

Kommunalråden Åsa Johansson (S) och Mathias Lindqvist (S) i Hagfors respektive Munkfors har krävt jakt på båda de revirmarkerande djuren i Olsätersreviret. Olof Nilsson delar deras bedömning.

– Vi kommer att ansöka om fortsatt skyddsjakt på hanen, säger Olof Nilsson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram