En vargtik fälldes fälldes under lördagen i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

En vargtik fälldes fälldes under lördagen i Olsätersreviret. Tiken var angripen av skabb. Foto: Boo Westlund

Två vargar fällda under skyddsjakt

Två vargar sköts på lördagen under skyddsjakt i Olsätersreviret utanför Munkfors i Värmland. Tiken och en svårt skabbangripen varg fälldes – och nu höjs röster för fortsatt jakt på hanen i reviret.

I skuggan av den pågående licensjakten har också skyddsjakten på de närgångna vargarna i Olsätersreviret pågått. Under veckan spårades och ringades det revirmarkerande paret strax öster om Munkfors. Under jakten sågs djuren av ett antal skyttar, men båda vargarna lyckades ta sig ur ringen.

Jakten har pågått hela veckan, och under lördagen fälldes först en svårt skabbangripen varg i ett ringat område i Olsäter. Tiken, även den angripen av skabb, fälldes lite senare när hon tillsammans med hanen gick i pass längre norrut.

Hanen i reviret finns kvar i området.

– Den skabbangripna vargen sköts enligt paragraf 40, och tiken fälldes av en passkytt efter bra hundarbete, säger jaktledaren Olof Nilsson.

 

Kraftigt avmagrad

Under nattens spårning hittades spår efter en varg som ledde in i det skogsområde öster om Olsäter som jagades under lördagen. När jakten väl startade visade det sig att båda de revirmarkerande vargarna fanns inne i ringen, liksom en tredje, kraftigt avmagrad och till stora delar hårlös, varg som sköts under jaktens inledning.

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

En svårt skabbangripen varg sköts under den pågående skyddsjakten i Olsätersreviret. Foto: Fredrik Wilde/Länsstyrelsen Värmland

Trots att jakten på vargarna pågått hela veckan sågs en av vargarna i närheten av Klingevi Ishall i Munkfors på fredagskvällen.

– Vi kan inte ha vargar så nära inpå bebyggelsen. Det är trångt mellan reviren och de här vargarna rör sig hela tiden nära människor och hus, säger Olof Nilsson.

Kommunalråden Åsa Johansson (S) och Mathias Lindqvist (S) i Hagfors respektive Munkfors har krävt jakt på båda de revirmarkerande djuren i Olsätersreviret. Olof Nilsson delar deras bedömning.

– Vi kommer att ansöka om fortsatt skyddsjakt på hanen, säger Olof Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev