Livsmedelsverkets förslag till nya regler för småskalig vildsvinsförsäljning är ute på remiss. Foto: Ingemar Pettersson

Tusenlappar för kurs i vildsvinshantering

Premium

En ny nivå införs i hanteringskedjan av vildsvin, om Livsmedelsverket får igenom sitt förslag till regler för småskalig försäljning. Och jägare ska gå kurs i fyra timmar och för det betala 4.000 kronor.

Livsmedelsverket skickade i slutet av december ut en remiss om sitt förslag till föreskrifter som ska reglera under vilka förutsättningar jägare ska få sälja små mängder vildsvinskött. Senast den 1 februari vill verket ha svar.

Regeringen förenklar handeln med vildsvinskött

Livsmedelsverket vill införa en ny nivå i hanteringskedjan av vildsvin – lokala detaljhandelsanläggningar. Sådana finns redan, men får i dagsläget inte befatta sig med just vildsvin och vildsvinskött.

I sitt förslag skriver verket att jägare ska få sälja 75 vildsvin årligen till dessa lokala detaljhandelsanläggningar, plus tio hela vildsvin och kött från tio vildsvin direkt till konsument.

 

Trikintest

Det senare förutsätter att jägaren låtit trikintesta och i förekommande fall cesiumtesta slaktkropparna (vildsvin från Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län).

Man skiljer i förslaget inte mellan vuxna djur och årsgrisar, för att det underlättar administrationen. Men också för att Livsmedelsverket anser att det både kan vara svårt att avgöra om ett djur är yngre eller äldre än tolv månader – och att unga djur kan vara svårare att hantera på ett livsmedelshygieniskt bra sätt.

 

Kan drabbas

Vissa av dagens vilthanteringsanläggningar, framför allt sådana som hanterar mindre än 100 vildsvin per år, skulle kunna drabbas negativt av förslaget. Men Livsmedelsverket ansåg i en utredning 2019 att dessa anläggningar i stället skulle kunna välja att bli så kallade lokala detaljhandelsanläggningar.

 

Fyra timmars kurs

Jägare som vill sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till konsument måste enligt förslaget genomgå en utbildning i bland annat livsmedelshygien och hantering. Livsmedelsverket bedömer att en sådan skulle ta fyra timmar i anspråk och kosta cirka 4.000 kronor.

På lokala detaljhandelsanläggningar ska inte detta särskilda krav finnas, eftersom det redan finns ett utbildningskrav på dem. Däremot ställs samma krav på trikintest och eventuellt cesiumtest.

 

Livsmedelsverkets remiss

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev