De två första vargarna som fälldes vid licensjakten i Blybergsreviret. Foto: Olle Olsson

Trots jakt: Alfatiken kan finnas kvar i Blybergsreviret

Det är osäkert om alfatiken har skjutits vid licensjakten på varg i Blybergsreviret i Hälsingland.
– Det ska göras en akut DNA-analys av en av tikarna som fälldes så vi vet säkert, säger länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson som besiktigat samtliga fällda vargar i reviret.

Den 3 januari fälldes de två första vargarna i Blybergsreviret. Den ena var en relativt stor hanvarg på 43 kilo som bedömdes vara ett av föräldradjuren. Den andra var en mindre tik på 23 kilo. Men trots sin litenhet kan det ändå vara den som var det andra föräldradjuret i reviret.

– Det är väldigt svårt att säga just nu men inom kort får vi förhoppningsvis svar från DNA-analysen. Då vet vi säkert, konstaterar Sone Persson.

Övriga vargar som senare fälldes i Blybergsreviret var två hanar på 35, respektive 32 kilo samt två tikar på 34 respektive 29 kilo. Länsstyrelsens naturbevakare menar att det är osannolikt att någon av de senare fällda tikarna som var föräldradjuret, trots att de var betydligt större än den vargtik som fälldes först.

– De visade alla tecken på att vara ungvargar. Man känner det på knölar i benens tillväxtzoner och de hade dessutom en del valppäls kvar, säger Sone Persson.

 

Fanns i reviret

Helt säkra på att alfatiken fanns i reviret när jakten inleddes kan länsstyrelsen naturligtvis inte vara men myndigheten vet med säkerhet, via DNA-analys av spillning, att hon fanns inom reviret så sent som den 22 december.

Det finns rapporter om att det kan finns fler vargar kvar i reviret och jägare har ombetts att hålla koll i det tidigare Blybergsreviret om det dyker upp nya vargspår och revirmarkeringar. Visar det sig att det fortfarande finns kvar varg i reviret kan licensjakten eventuellt komma att utökas.

Samtliga vargar fälldes inom Bollnäs kommun.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev