Efter en kort jakt fälldes alfatiken i Almhöjdenreviret. Även alfahanen blev fälld i inledningen av årets licensjakt på varg. Därefter har det gått trögt, men nu hoppas jaktledaren det ska vända och att kvoten på sex vargar kan fyllas. Foto: Privat, Karta: Länsstyrelsen Västmanland

Tre vargar fällda – därefter stolpe ut i Almhöjdenreviret

Premium

Licensjakten på varg i Almhöjden går trögt. Tre av de sex tilldelade vargarna är fällda, däribland alfaparet. Enligt jaktledare David Edeen har de kvarvarande vargarna slunkit ut ur jaktområdet, men snart tar jägarna nya tag.

Almhöjdenreviret ligger nästan inom samma område som det jagades varg i förra året, då i reviret Haraldsjön. Tillsammans med Snösjön utgjorde de båda reviren samma jaktområde. Så är det inte i år då det inte jagas i något revir norr om väg 233.
– Vi har haft lite stolpe ut under jakten då vargarna gått ut ur området och sedan in igen, men så fort vi fått jakt på vargarna har de sprungit ut ur jaktområdet, säger David Edeen.

Sent funna spår

I söndags eftermiddag hittades spår men det var för sent på dagen för att dra igång någon jakt.
– Vi fortsatte ringa i måndags till dess vi hittade två vargar som då gick västerut genom hela jaktområdet innan de slog av på takten på en höjd där vi kunde slå en ring. Vi fick ut ett tjugotal passare och därefter släpptes hundar på vargarna som dock gick ut ur jaktområdet mellan passarna, som satt bara hundra meter från gränsen, säger David Edeen.

På frågan om han tycker jaktområdet är för snävt tilltaget i år, svarar David Edeen:
– Jag jagar i området till vardags och vi har haft vargarna centralt i jaktområdet under hela jaktsäsongen.

 

Almhöjden delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro. Totalt får det fällas 8 vargar. Karta: ©Lantmäteriet & Länsstyrelsen

Ojämna spårförhållanden

Natten mot onsdagen föll det snö i jaktområdet, men snöförhållandena är ojämna.
– I en del av området föll det två decimeter snö och i de lägre partierna i området föll det bara en centimeter, säger David Edeen och tillägger:
– Det varierar från att vara svåra spårförhållanden på grund av lite snö till att det är svårframkomligt på grund av högt snödjup. Jaktområdet är tillika naturreservat och vi får därför inte använda skoter när vi spårar av vägarna, vi måste ha fordon på hjul.

 

Här följer du 2023 års licensjakt på varg

Jägarna samarbetar

Enligt David Edeen är det två olika jaktlag som jagar varg inom jaktområdet.
– Vi hjälps åt så gott det går, speciellt när det varit lite färre passkyttar.

Tre vargar fällda

I början av jakten gick det bra för jägarna i Almhöjdenreviret, som delas mellan Västmanland, Örebro och Dalarnas län.
Den 3 januari, under licensjaktens andra dag, fälldes första vargen i reviret. De två påföljande dagarna fälldes två vargar. Både alfahanen och alfatiken är fällda.
– Alfahanen sköts undan hundar medan tiken sköts innan vi hann släppa hundarna. Den jakten blev väldigt kort.

 

Fakta visar: Så har vargstammen vuxit trots licensjakter

”Tillfälligheter”

Nysnö har lagt sig över stora delar av området.
– Vi får se om de återstående vargarna drar sig mer mot centrum av jaktområdet nästa gång vi släpper hundarna. Att vi inte fyllt kvoten ännu beror på tillfälligheter, menar David Edeen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev