Vad gäller jakttiden på vildsvin föreslår Naturvårdsverket att jaktuppehållet tidigareläggs med två veckor.

Vad gäller jakttiden på vildsvin föreslår Naturvårdsverket att jaktuppehållet tidigareläggs med två veckor. Foto: Jan Henricson

Tidigare jaktuppehåll för vildsvin?

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider tidigareläggs jaktuppehållet för vildsvin med två veckor. Genom det sammanfaller uppehållet bättre med tiden för när kultingarna föds.

Förändringarna i jakttiderna för vildsvin är inte särskilt omfattande. En ändring är att skrivningen om att sugga som åtföljs av smågrisar är fredad föreslås tas bort.

Naturvårdsverkets motivering är att detta redan regleras genom jaktlagen som säger att jakt inte får bedrivas så att viltet utsätts för onödigt lidande. Att skjuta bort en sugga från kultingar som diar är ett exempel på onödigt lidande, och genom att ta bort skrivningen behandlas inte vildsvinen särskilt jämfört med andra klövvilt.

Naturvårdsverket skriver:

”Att ta bort lydelsen ”utom sugga som åtföljs av smågrisar” bedöms även bidra till ökad tydlighet eftersom begreppen smågrisar och åtföljs av är oklara. En digivande sugga åtföljs inte heller alltid av sina smågrisar. Dessutom kan vildsvin i praktiken vara både årsgris och sugga eftersom det förekommer vildsvin som föder ungar före 12 månaders ålder. Allt sammantaget bör skrivningen tas bort och vildsvin hanteras lika som övrigt klövvilt.”

 

Tidigare uppehåll

För att jaktuppehållet som idag sträcker sig mellan den 16 februari och 15 april ska stämma bättre med när vildsvinen föder sina ungar föreslås uppehållet tidigareläggas med två veckor till 1 februari–31 mars. Årsunge av vildsvin kommer fortsatt att vara tillåten för jakt hela året.

 

Naturvårdsverkets förslag till jakttider på däggdjur kan laddas hem här. (Extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev