Jakttiden på rådjur blir med Naturvårdsverkets förslag avsevärt längre än idag.

Jakttiden på rådjur blir med Naturvårdsverkets förslag avsevärt längre än idag. Foto: Jan Henricson

Föreslår längre jakttid på rådjur

Med hänvisning till att rådjursstammen är stor och livskraftig och orsakar skador på skogen vill Naturvårdsverket i sitt förslag till nya jakttider utöka jakten på det som brukar kallas vårt lilla högvilt.

Om förslaget vinner gehör ska jakttiden på alla djur från 1 oktober till 31 januari gälla hela landet. Idag avslutas jakten i Norrlandslänen den 31 december.

Vårbockjakten förblir oförändrad, några nya län tillkommer inte. Däremot föreslås smyg- och vaktjakten på kid utökas till att omfatta hela landet.

 

Februarijakt på rådjur

En stor förändring är att Naturvårdsverket vill tillåta jakt på både kid och get i februari månad. Jakten ska endast få bedrivas som smyg- och vaktjakt. Några geografiska begränsningar finns inte.
Motiveringen till de utökade jakttiderna är snarlik den som framförs vad gäller dov- och kronvilt. Rådjuren sprider sig, stammen är livskraftig, skadorna djuren orsakar måste minska, populationer regleras bäst genom lång allmän jakttid, och behovet av skyddsjakt minskar därmed.

En pikant detalj i sammanhanget är att rådjurskidet benämns kalv i delar av Naturvårdsverkets förslag. Antagligen en felskrivning när texter från en art kopierats och klistrats in i konsekvensbeskrivningen för en annan.

 

[totalpoll id=”150242″]

 

Naturvårdsverkets förslag till jakttider på däggdjur kan laddas hem här. (Extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev