Publicerad 26 december 2019 - 09:30

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider ska kronhind få jagas även utanför kronhjortsskötselområden. För handjuren gäller emellertid samma regler som tidigare.

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider ska kronhind få jagas även utanför kronhjortsskötselområden. För handjuren gäller emellertid samma regler som tidigare. Foto: Anders Jarnemo

Verket vill ha utökad jakt på dov och kron

Naturvårdsverket vill att fler hjortar skjuts för att minska skador på jord och skog, och utökar därför jakttiden på både dovvilt och kronvilt i det förslag som nu har gått ut på remiss.

Naturvårdsverkets motiveringar i förslaget till nya jakttider genomsyras av bilden av hjortviltet som problem. Till exempel innebär nuvarande jakttider att markägare har liten möjlighet att hindra kronhjortsetablering egna marker. Återkommande i argumentationen är att längre allmän jakttid minskar behovet av skyddsjakt.

 

Jakt i mars

Enligt förslaget ska jakt på dovkalv tillåtas i september. Jakten på hind och kalv under brunstuppehållet som varit tillåten i vissa dovhjortstäta län, föreslås utökas till hela landet.

Vidare föreslår verket att jakttiden på dovhind och dovkalv förlängs med mars månad. Jakten i september och mars ska endast få bedrivas som smyg- och vaktjakt.

 

Även hind

Vad gäller kronhjorten så får de skånska jägarna fortsätta att förvalta sin stam som idag. Några förändringar i den delen föreslås således inte. Däremot blir det möjligt att ha samma premiärdag för kronviltjakten i hela södra Sverige, med en tidigareläggning av jaktstarten till den 1 oktober.

En stor förändring är förslaget att inte bara kalv utan också hind av kron ska vara tillåten vid allmän jakt utanför kronhjortsskötselområden. Man ska också ta bort nuvarande uppehåll på kalv utanför skötselområden, och precis som för dovhjorten förlängs jakttiden med smyg- och vaktjakt även på kronhind och kronkalv med mars månad.

Jakten på handjur föreslås bli oförändrad vad gäller var de får skjutas, det vill säga endast inom kronhjortsskötselområden. Med det vill Naturvårdsverket motivera markägare att stanna i eller nyregistrera skötselområden.

 

Naturvårdsverkets förslag till jakttider på däggdjur kan laddas hem här. (Extern länk)

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram