I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider ska kronhind få jagas även utanför kronhjortsskötselområden. För handjuren gäller emellertid samma regler som tidigare.

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider ska kronhind få jagas även utanför kronhjortsskötselområden. För handjuren gäller emellertid samma regler som tidigare. Foto: Anders Jarnemo

Verket vill ha utökad jakt på dov och kron

Naturvårdsverket vill att fler hjortar skjuts för att minska skador på jord och skog, och utökar därför jakttiden på både dovvilt och kronvilt i det förslag som nu har gått ut på remiss.

Jan Henricson Publicerad 26 december 2019 - 09:30

Naturvårdsverkets motiveringar i förslaget till nya jakttider genomsyras av bilden av hjortviltet som problem. Till exempel innebär nuvarande jakttider att markägare har liten möjlighet att hindra kronhjortsetablering egna marker. Återkommande i argumentationen är att längre allmän jakttid minskar behovet av skyddsjakt.

 

Jakt i mars

Enligt förslaget ska jakt på dovkalv tillåtas i september. Jakten på hind och kalv under brunstuppehållet som varit tillåten i vissa dovhjortstäta län, föreslås utökas till hela landet.

Vidare föreslår verket att jakttiden på dovhind och dovkalv förlängs med mars månad. Jakten i september och mars ska endast få bedrivas som smyg- och vaktjakt.

 

Även hind

Vad gäller kronhjorten så får de skånska jägarna fortsätta att förvalta sin stam som idag. Några förändringar i den delen föreslås således inte. Däremot blir det möjligt att ha samma premiärdag för kronviltjakten i hela södra Sverige, med en tidigareläggning av jaktstarten till den 1 oktober.

En stor förändring är förslaget att inte bara kalv utan också hind av kron ska vara tillåten vid allmän jakt utanför kronhjortsskötselområden. Man ska också ta bort nuvarande uppehåll på kalv utanför skötselområden, och precis som för dovhjorten förlängs jakttiden med smyg- och vaktjakt även på kronhind och kronkalv med mars månad.

Jakten på handjur föreslås bli oförändrad vad gäller var de får skjutas, det vill säga endast inom kronhjortsskötselområden. Med det vill Naturvårdsverket motivera markägare att stanna i eller nyregistrera skötselområden.

 

Naturvårdsverkets förslag till jakttider på däggdjur kan laddas hem här. (Extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev