Naturvårdsverket föreslår gemensam jakttid på ringduva i hela landet, från den 1 augusti till den 30 november. Foto: Kjell-Erik Moseid

Tidigare jaktstart och gemensam jakttid för ringduva i nytt förslag

Premium

Jakttiden på ringduva skiljer sig åt över landet. I sitt jakttidsförslag förespråkar Naturvårdsverket att en gemensam jakttid från den 1 augusti till den 30 november införs i hela landet.

Jägare med vurm för jakten på ringduva välkomnar säkert Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider. Jakttidens avslutning tidigareläggs i södra Sverige, och förlängs i den norra delen av landet.  Den viktiga förändringen är förslaget att jakten ska få inledas tidigare i söder.

Om Naturvårdsverket får som det vill införs en jakttid på ringduva i hela landet från den 1 augusti till den 30 november, vilket innebär en tidigareläggning med en halv månad i söder. Något som många jägare har efterlyst.

 

Gynnas av jordbruk

Naturvårdsverket konstaterar i sin motivering att ringduvan har en lång häckningssäsong med flera kullar och att den kan ha ungar senare än många andra fåglar.

Men ringduvan är en art som gynnats av jordbrukets utveckling, där den också kan orsaka skador på nysådd och växande gröda. Med hänvisning till sin strategi för viltförvaltning pekar verket på att populationsreglerande jakt på arter som orsakar stora skador är särskilt angeläget att främja.

 

Samma jaktstart

I sitt jakttidsförslag förespråkar Naturvårdsverket att jakttiden på rapphöna och fasan inleds samma dag, den 21 september. För rapphönan vill man utöka jakttiden med november månad. Idag avslutas jakten 31 oktober.

Fasan föreslås få oförändrat slutdatum, det vill säga 31 januari.

Genom att ha gemensam start för jakten på fälthönsen gynnas flerartsförvaltningen, enligt Naturvårdsverket som också konstaterar att viltvård som utförs för att gynna fasan och rapphöna ger ett landskap med ökad biologisk mångfald.

 

Till nytta för insekter

Genom förlängd jakttid på rapphöns förväntar sig Naturvårdsverket att jägarna ökar sina viltvårdsinsatser. Omskrivet får man också med den gamla jägardevisen ”Om man tar hand om rapphönan så tar fasanen hand om sig själv. Fältharen får man på köpet.”

Utöver det gynnas en lång rad andra arter, både fåglar och insekter, av viltvården, konstaterar Naturvårdsverket i sitt jakttidsförslag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev