Publicerad 7 februari 2020 - 10:08

Gäss på fält

Jakt på flera gås av olika arter kan förändras med Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider. Foto: Anders Jarnemo

Längre jakttid på grågås och kanadagås

Premium

Naturvårdsverket vill i sitt förslag till nya jakttider förlänga jakttiden på grågås och kanadagås med januari månad. Samtidigt föreslår man att den allmänna jakttiden på sädgås avskaffas.

Med undantag för gränsälvsområdet i Norrbotten där jakten på kanada- och grågås ska inledas den 20 augusti föreslås att gåsjakten ska få inledas den 11 augusti hela landet.

Samtidigt kan gåsjägarna se fram emot en längre säsong då jakttiden som idag är slut den 31 december ska få pågå januari månad ut.

För grågåsen motiverar verket sitt förslag med att arten ökat i landet sedan den senaste större jakttidsöversynen. Gässen kan också orsaka omfattande skador på jordbruksmark.

Jakttidsförslag på kråka hårt slag mot viltvården

Övervintrande gäss är anpassningsbara och kan söka nya områden för födosök om förhållandena blir kärva, skriver Naturvårdsverket som motivering till att jakttiden ska förlängas med januari månad.

På ungefär samma sätt resonerar man kring kanadagåsen. Därtill kommer att kanadensaren är klassad som en främmande art, vilket innebär att dess utbredning ska begränsas.

 

Slopad jakt på sädgås

Verket föreslår att den allmänna jakttiden på sädgås ska utgå. Man motiverar förslaget med att det är svårt att skilja tajgasädgås som är en hotad underart, från tundrasädgåsen som är relativt vanligt förekommande i Sverige under flyttning och övervintring. Sädgås ska emellertid under vissa förutsättningar få jagas vid skyddsjakt.

 

Regel försvinner

Bläsgåsen ska fortsatt få jagas i Skåne under tiden 1 oktober–31 januari. Däremot tar man bort den så kallade klockan 11-regeln, som innebär att jakt bara får bedrivas på förmiddagen. Regeln tillkom för att gässen, som då var betydligt färre än idag, ostört skulle kunna leta föda under resten av dagen.

Enligt Naturvårdsverket har klockan 11-regeln förlorat sin betydelse.

Naturvårdsverket säger nej till förslag om att införa jakt på bläsgås i Västra Götaland. Eftersom fjällgås uppträder tillsammans med bläsgås i vissa delar av länet under hösten, och arterna är svåra att skilja åt, bedömer man att risken för felskjutning är stor.

 

Utökad skyddsjakt

I förslaget sägs inget om att införa allmän jakttid på vitkindad gås. Däremot föreslås en utökning av skyddsjakten. Vitkindade som uppträder vid fält med oskördad gröda ska för att minska skador få jagas under hela året i hela landet. Man föreslår också ett tillägg som innebär att skyddsjakt får bedrivas om gässen kan medföra olägenheter för människors hälsa.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram