Instruktörerna inom Säker skog diskuterar vilka risker döda träd utgör för skogsarbetare, jägare och skogsflanörer. Med de stora angreppen av granbarkborre har mängden döda träd ökat avsevärt. Det kan räcka med en knuff från en fyrhjuling som kör förbi för att toppen ska gå av och bli en dödsfara. Foto: Jan Henricson

Tänk på säkerheten när jakten förbereds

Premium

Motorsåg och röjsåg är viktiga verktyg i viltvårdsarbetet, och när jakten förbereds. Jägare som röjer pass och ställer ut jakttorn och som tar motorsågen till hjälp måste kunna hantera maskinen på säkert sätt, och använda godkänd skyddsutrustning.

Södras instruktörer i organisationen Säker skog har sett alldeles för många exempel på när det slarvas med utrustning, med skador som följd.

– ”Ska bara…”, är en vanlig förklaring. Man ska bara såga ner ett litet träd eller rensa bort några grenar eller röja lite sly framför tornet, och tycker inte det är lönt att ta på skyddsbyxor och skyddsskor och så är olyckan ett faktum, säger C-G Liderfelt som är jägare och motorsågsinstruktör inom Säker skog.

 

Säker röjning

Under ett par dagar har han tillsammans med instruktörer från södra Sverige samlats på Paradis utanför Eksjö för att utbyta erfarenheter och titta på nyheter. Säkerheten står förstås i centrum för dessa erfarna skogsarbetare, varav många också är jägare.

De har ett par konkreta råd till alla de jägare som använder motorsågar och röjsågar för viltvård och jaktförberedelser.

– Med en batteridriven stångsåg kommer man långt. En sådan är enkel och säker att hantera och man kan röja på olika höjder. Den går också att använda för att kapa av grenar om sikten från jakttornet behöver förbättras, säger Karl- Eric Johansson.

 

Holkar med skydd

Ett annat tips är att jaktlaget köper ett par byxholkar med sågskydd som jägarna har tillgång till. Sådana är smidigare att ta på och av än de vanliga skyddsbyxorna, och olyckor som inträffar för att någon ”ska bara” kan på det viset undvikas.

– Till sist kokar det ner till kunskap och medvetande om vilka riskerna är. Använd inte motorsåg om du inte har tagit körkortet. För din egen skull, och för andras. Ofta är det inte tillåtet att använda motorsåg utan körkortet. Arbeta inte i skogen, hur liten åtgärden än är, utan godkänd skyddsutrustning, säger C-G Liderfelt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev