Svensk vargförvaltning i fokus i Alperna – handlingsplan med krav på sänkt skyddsstatus för vargen
Sverige och Österrike går hand i hand med en gemensam handlingsplan i vargfrågan. Förhoppningen är ett ökat tryck på EU-kommissionen att sänka vargens skyddsstatus och flytta den från bilaga 4 till bilaga 5 i art- och habitatdirektivet.
Under onsdagen hade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) överläggningar med Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig i samband med European Forum i Alpbach, Österrike.
De båda ministrarna enades om en gemensam handlingsplan gentemot EU-kommissionen.
I den konstateras att det bör utvärderas om och i vilken utsträckning den nuvarande lagstiftningen är lämplig och genomförbar för att motverka rovdjursangrepp på tamboskap.
Utbyta dna-analyser
Det talas också om vikten av att utveckla utbytet av dna-analyser mellan EU-länder, dela och samla kunskap om vargens utbredning, samt främja en bättre förståelse för att art- och habitatdirektivet behöver ta hänsyn till geografiska förhållanden.
Ministrarna kräver också i handlingsplanen en omvärdering av vargens strikta skyddsstatus och att den flyttas från bilaga 4 till bilaga 5 i art- och habitatdirektivet.
– Vi behöver göra den flytten för att få verktygen för en effektiv och adaptiv förvaltning av vargen. Vi behöver också öka kunskapen om vargen, genetiken och utbredningen. Vi behöver bli bättre på att samarbeta i de frågorna. Det är viktigt för att kunna ha koll på utvecklingen av vargstammen. Den här handlingsplanen är tänkt att fungera som en utgångspunkt när vi pratar med fler länder om vargfrågan, säger Peter Kullgren.
900 får saknas
Österrike har under senare år haft problem med varg som attackerat tamboskap, framför allt får.
– I år har det rapporterats om 900 saknade får och lika många har hittats döda eller skadade av varg. Det påverkar näringen ganska betänkligt, säger Peter Kullgren.
Han tror att inbjudan till Österrike delvis beror på att man där är nyfiken på hur Sverige jobbat i rovdjursfrågan i allmänhet och vargfrågan i synnerhet.
– Tro det eller ej, men i Österrike ses Sverige som ett föredöme i de här frågorna: Vi har licensjakt på varg och möjligheter till skyddsjakt. Det har man inte i hel del andra europeiska länder. Jag påtalade att vi har stora problem i Sverige trots att vi har både licensjakt och skyddsjakt. Den modell vi har i dag har regeringen synpunkter på. Det är därför vi bland annat gett i uppdrag att se över reglerna för skyddsjakt.
Den handlingsplan som Sverige och Österrike enades om hoppas nu ministrarna att fler länder skriver under på.
Enighet söks
Peter Kullgren menar att det krävs ett ökat tryck i frågan för att få vargen flyttad till bilaga 5 i art- och habitatdirektivet.
– För att ändra i bilagorna krävs enighet och att vi har en majoritet av medlemsländerna med oss.
Peter Kullgren säger också att det är flera medlemsländer som upplever en ökad problematik med vargen.
– Frankrike, Italien, Spanien, Rumänien, Finland är några av länderna. Böndernas expansionsvilja påverkas negativt av den växande vargstammen i Europa.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.