Sveaskog försvarar bruk av helikopter
PremiumDet finns planer på att gps-märka älgar i Haradsområdet för att se vandringsmönster.
Det uppger Sveaskog som samtidigt vill skyddsjaga 32 älgar.
Enligt Jägareförbundet finns redan kunskap om hur älgarna rör sig i området.
Mikael Lundberg, skogsvårdschef vid Sveaskog, säger att det är ett projekt på gång vad gäller att gps-märka älgar nära det aktuella området där bolaget ansöker om skyddsjakt.
Han säger också att Sveaskog inte kan avvakta med skyddsjakt till dess man får eventuella resultat från projektet.
– Läget är jätteakut. Vi har föreläggande från Skogsstyrelsen och vi har randområden som också riskeras och då handlar det om mycket högre summor som står på spel, säger Mikael Lundberg.
Hur har ni resonerat kring hur en eventuell skyddsjakt ska gå till?
– Det handlar om relativt stora områden och så ska man ta sig ut dit där man har de här koncentrationerna av älg. Helikopter är snabbt och effektivt och man får det gjort. Det här handlar inte om jakt utan att åtgärda ett problem för att skydda vår egendom, säger Mikael Lundberg.
Han berättar att det andra alternativet, skoter och drönare, handlar om att transportera ut folk och med hjälp av drönare lokalisera älgarna.
Vad säger ni om de reaktioner som blivit bland jägare med anledning av er ansökan?
– Det blir reaktioner så fort det handlar om att skjuta älg. Det är inte mer än väntat och ni hade ju en ganska fin rubrik som hjälpte till. Man ska inte blanda ihop det här med jakt, det handlar om att ta tag i ett problem och skydda vår egendom.
På er hemsida valde ni att inte skriva vilka metoder för skyddsjakten som ni ansöker om, varför det?
– Vi har koncentrerat oss på bakgrund och syfte. Varför vi gör det här. Metoden tonar vi ner helt enkelt eftersom det inte ligger i våra händer. Det får vi ju se vad länsstyrelsen beslutar.
Enligt Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten, har man redan i dag en ganska bra bild över älgarnas rörelsemönster i området. Detta eftersom det gjordes en märkning för ett antal år sedan. Då förseddes ett antal älgar med VHF-sändare som man sedan pejlade från helikopter.
– Vi vet hur älgarna rör sig via tidigare märkningar och materialet har även Sveaskog haft tillgång till. Sedan har jägarna varit med om att öka avskjutningen och sänka stammen och att i det läget gå in med en skyddsjaktsansökan sticker jägarna i ögonen. Det är möjligt att Sveaskog nu vill ha en uppdaterad bild av läget med ett nytt projekt, säger Björn Sundgren.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.