Fyra skogsbolag överklagar jakttidsbeslutet på älg i Västerbotten. Bolagen vill nämligen slopa brunstuppehållet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Skogsbolag överklagar jakttider på älg

Fyra skogsbolag överklagar beslutet om att brunstuppehållet blir kvar tre år till i Västerbotten.
Jakttrycket i form av antal jaktdagar behöver öka för att jägarkåren ska lyckas nå avskjutningsmålen, anser bolagen.

I februari beslutade viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten om jakttiderna på älg för de kommande tre jaktåren. Beslutet innebär att jakten startar i början av september med ett brunstuppehåll i två veckor i månadsskiftet september/oktober. Älgjakten avslutas sista januari.

Nu har de fyra skogsbolagen Holmen Skog, Norra skogsägarna, SCA och Sveaskog överklagat länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket. Skogsolagen skriver att ”Länsstyrelsen har i det aktuella jakttidsbeslutet beslutat att jakttiden för vart och ett av de tre jaktåren ska sträcka sig från och med den första måndagen i september till och med den 31 december.”

 

Älgjakt i januari

Men på länsstyrelsens hemsida står dock följande jakttider angivna för jaktåret 2019/2020, älgskötselområden och licensområden: 2 september–25 september 2019 (alla djur), 10 oktober 2019–31 januari 2020. Det vill säga älgjakt under januari månad och inte fram till sista december, som skogsbolagen anger i sin överklagan. Skogsbolagens begäran att älgjakten ska pågå fram till sista januari verkar redan vara beslutad om. Det skogsbolagen främst vänder sig emot är att brunstuppehållet blir kvar i Västerbotten.

 

Nå målen

Vidare skriver skogsbolagen:

”Viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten agerar inte för att nå uppsatta mål och låter sig ej påverkas av varken faktaunderlag eller argument och saknar brett stöd för sitt beslut.”

Skogsbruket anser att ett viktigt skäl för att slopa brunstuppehållet är att få fler jaktdagar för att kunna nå avskjutningsmål och minska betesskadorna.

”I dagens älgförvaltningssystem är det förvaltningsplaner som ska styra avskjutningen och inte jakttider. Idag ska jakttiderna istället vara generösa så att de möjliggör att planernas avskjutningsmål kan nås.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev