torsdag 28 september

Det är många siffror och revir att hålla reda på när det gäller licensjakten på varg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svårt att hålla isär siffrorna vad gäller licensjakten på varg

Många av de vargrevir som berörs av licensjakten delas mellan olika län. Det gör att siffrorna som presenteras, vad gäller hur många vargar som ska fällas, kan misstolkas. Det som vid en första anblick ser ut att vara 98 vargar är i själva verket 75.

När licensjaktbesluten blev offentliga så kommunicerade de olika länsstyrelserna sina siffror var och en för sig.

Vid en första anblick kan det därför vara svårt att skaffa sig en ordentlig överblick när det gäller hur många vargar som egentligen får fällas.

Värmland kommunicerade 30 stycken, Örebro 24 stycken, Dalarna 14 stycken, Gävleborg 18 stycken och Västmanland 12 stycken.

Det är då lätt att tro att det är totalt 98 vargar som får fällas.

Så blir 2023 års licensjakt på varg

”Omfattande samverkansarbete”

Under den presskonferens som arrangerades av länsstyrelsen i Värmland deltog handläggaren David Höök och landshövdingen Georg Andrén. Där framhölls det ingående och omfattande samverkansarbete mellan länsstyrelserna som föregått jaktbesluten.

När var och en av länsstyrelserna skickar ut information om jaktens omfattning uppstår lätt förvirring kring siffrorna. Den som lägger länsstyrelsernas pressutskick bredvid varandra får lätt uppfattningen att jakten ska bedrivas på avsevärt fler vargar än de totalt 75 som nu är fallet.

 

Om ni nu samordnat er så mycket kring besluten, varför samordnar inte länsstyrelserna en gemensam presskonferens, för att undvika sådan förvirring kring siffrorna?

– Länsstyrelserna fattar sina egna beslut, och det är viktigt att hålla fast vid det. Länsstyrelserna har fått beslutsrätten delegerad, och alla länsstyrelser är egna, självständiga myndigheter. Så det är viktigt att alla länsstyrelser får kommunicera sina egna beslut, sa landshövdingen Georg Andrén.

 

Om avsikten varit att minska vargstammen i Värmland, hur många vargar hade ni behövt fatta beslut om jakt på?

– Jag bedömer det som att den nu beslutade omfattningen på jakt kommer att minska vargstammen i Värmland, sa handläggaren David Höök.

 

75 vargar får skjutas vid kommande licensjakt. Är du nöjd med den tilldelningen?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev