En av det tiotal svanar som har undersökts vid SVA. Samtliga svanar bar på fågelinfluensavirus av typen H5N8. Foto: Caroline Bröjer/SVA

Svanar dog av fågelinfluensa

De döda svanar som hittades i centrala Stockholm förra veckan hade fågelinfluensa. Det visar en analys av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

SVA uppger att det är samma typ av fågelinfluensa, H5N8, som tidigare påvisats på ett 20-tal vilda fåglar, i några hobbybesättningar och en värphönsbesättning i Skåne.

– De nya fallen av fågelinfluensa understryker ännu en gång att detta är en allvarlig sjukdom för fåglar, och som dessutom kan drabba många olika arter. Sjukdomen är vitt spridd hos vilda fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot vilda fåglar, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Den aktuella typen av fågelinfluensavirus cirkulerar hos både vilda fåglar och fjäderfä runt om i Europa och i Sverige, men har aldrig smittat till människa, uppger SVA.

Fakta

Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela landet på grund av fågelinfluensa och det innebär att alla som har fjäderfä ska hålla dem inomhus. Det är det säkraste sättet att skydda dem från att bli smittade av vilda fåglar. I de flesta fall där fjäderfä blivit smittade har de haft kontakt med vilda fåglar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev