Forskarna på SVA uppmanar allmänheten att rapportera in fynd av döda vildsvin.

Forskarna på SVA uppmanar allmänheten att rapportera in fynd av döda vildsvin. Foto: Ingemar Pettersson

SVA behöver jägarnas hjälp: Påverkas vildsvinsstammen av virusinfektioner?

Vildsvin ska undersökas för ett virus som orsakar sjukdomar där både reproduktionen hos suggorna och kultingarnas förmåga att överleva kan påverkas. SVA vill gärna få in rapporter från allmänheten om fynd av döda vildsvin.

Det är i ett ett nystartat forskningsprojekt vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som vildsvin ska undersökas för porcint circovirus typ 2 (PCV2).

Flera orsaker

Vildsvinsstammen har gått ner de senaste åren i Sverige, det kan finnas många orsaker till detta. Förutom en ökad avskjutning finns även rapporter om att färre vildsvin överlever till vuxen ålder i vissa områden. En orsak kan vara infektioner och SVA undersöker i en ny studie hur vanligt infektionen PCV2 är hos vildsvin.
– Det är viktigt att undersöka förekomsten av PCV2 hos vildsvin för att få en bättre förståelse för hur vanligt förekommande sjukdomen är och se om vildsvin som bär på viruset verkar påverkas negativt av det, säger Erik Ågren, viltpatolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Försämrat immunförsvar

Porcint circovirus (PCV) är vanligt förekommande hos tamgrisar i Sverige. Det finns flera varianter av viruset, just PCV2 är viktigt att studera eftersom det försämrar immunförsvaret. Hos tamgrisar kan det också leda till smågrissjudomen post-weaning multisystemic wasting syndrome (PMWS) som kännetecknas av snabb avmagring, diarré och lunginflammation eller akut död.

Du kan hjälpa till!

Forskarna på SVA uppmanar nu allmänheten att rapportera in fynd av döda vildsvin. Om du har sett ett dött vildsvin kan du registrera det i webbformuläret rapporteravilt.sva.se.

Efter registreringen kommer SVA kontakta den som rapporterat om det är aktuellt att ta in kroppen för vidare undersökning.
SVA kommer även få in prover till studien genom salmonellaövervakningen som sker under jakt, mer information om det finns på SVA:s webbplats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev