Ungefär tio procent av vildsvinen i Sverige beräknas bära på smittan. Foto: Fredrik Andersson

Veterinären uppmanar jägare att fortsätta skicka vildsvinsprover för salmonella

Salmonella befaras vara en av flera orsaker till att vildsvinsstammen minskar. För att kunna bekräfta detta behöver mer forskning göras, därför uppmanar veterinär Jonas Malmsten till att fortsätta skicka in prover.

År 2020 upptäcktes fall av Salmonella choleraesuis på vildsvin i Sörmland och tamgrisar i Skåne. Flera fall av salmonella har därefter rapporterats från olika delar av södra Sverige, vilket Svensk Jakt tidigare rapporterat om. 

”Salmonella kan bidra till att vildsvinen blir färre”

Sedan upptäckten i Skåne och Sörmland har salmonellafall hittats även i Halland och Östergötland. Den aktuella sorten Salmonella choleraesuis har inte ännu påträffats hos människor i landet. 

Jonas Malmsten.

– Det är många steg som ska gå fel för att människor ska bli sjuka. Det kan till exempel hända om omhändertagandet av djuret, i kombination med tillagningen av köttet, är dåligt gjort, säger Jonas Malmsten, expert inom veterinärmedicin på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.  

Tio procent 

Ungefär tio procent av vildsvinen i Sverige beräknas bära på den aktuella smittan, men långt ifrån alla smittbärande djur blir sjuka. Salmonella smittar framförallt via spillning och rådet från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till jägarna är att försöka att inte få med djurspillning på kängor och stövlar när de förflyttar sig mellan olika jaktmarker. 

Ofarligt att äta 

Att äta kött från ett vildsvin som har påträffats med salmonella är enligt SVA inte farligt. Så länge djuret visat ett friskt beteende och köttet tagits tillvara och tillagats på ett lämpligt sätt, går köttet att äta. Detta verkar enligt Jonas Malmsten ha lugnat jägarnas oro en aning. Många verkar dock fortfarande vara oroliga för vildsvinsstammens minskning, där salmonellan kan vara en av orsakerna.  

Vill forska mer 

Alla vildsvin som hittas döda eller sjuka ska rapporteras till SVA på rapporteravilt.sva.se. De jägare som vill delta i övervakningen även med fälla vildsvin kan kontakta SVA via Jonas Malmstens mail jonas.malmsten@sva.se  

– Jägarna får jättegärna fortsätta att skicka in prover. Vi vill kunna forska mer på smittspridningen och se statistik på hur många djur som faktiskt smittas och var i landet de finns, säger Jonas Malmsten.  

Exakt bild 

För att få exakt bild av hur många vildsvin som hittills testats och uppvisat salmonella kan man besöka SVA:s hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev