Vargar skulle troligen välja att etablera revir i södra Sverige enligt en forskningsstudie från Skandulv. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Störst vargtäthet att vänta i södra delarna av Sverige

Vad skulle vargarna äta och vilka tätheter är mest troliga om vargar återkoloniserar södra Sverige? Det försöker forskare ge en prognos kring i en ny studie.

En studie från Skandulv visar att tätheten av varg troligen skulle bli högst i södra Sverige om den får fritt fram att återkolonisera Sverige.

 

Mer klövvilt

Orsaken till detta är enligt forskarna att mattillgången är bättre då det finns fem större klövviltarter där.
Som en jämförelse så skulle vargstammen i Mellansverige vara två till tre gånger mindre eftersom där huserar endast två klövviltarter.

 

Höga tätheter

Samma studie gör gällande att stammarna av kronhjort, vildsvin och dovhjort inte skulle påverkas så mycket eftersom dessa ofta förekommer i mycket höga tätheter.
Däremot skulle möjligheten att jaga rådjur och älg försämras i de sydvästra delarna där det inte finns kronhjort och dovhjort.

 

Inget facit

Forskningen syftar till att ge prognoser för hur djurlivet förändras när vargen kommer tillbaka och ska inte ses som något facit enligt forskarna.

Fakta

Utgångspunkten för studien är data från mellersta Sverige och Polen där det finns varg i dag och information om vargens val av bytesdjur, antal dödade bytesdjur per tidsenhet, och storleken på revir, samt avskjutningsdata över viltstammarna i södra Sverige.
Källa: Skandulv

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev