Enligt Skogsstyrelsen visar inventeringarna från Norrland att betesskadorna fortfarande är för höga. Foto: Johnny Olsson

Stora betesskador i norr enligt Skogsstyrelsen

Viltbetesskadorna på tallskogen i Norrland ökar, enligt statistik från Skogsstyrelsens årliga inventering.

Skogsstyrelsen rapporterar om områden med skador i en omfattning som aldrig tidigare uppmätts. En snörik vinter och mycket älg bedöms vara orsakerna till skadorna som varje år orsakar stora förluster för skogsbruket.

– Nästan alla områden uppvisar årsskador på mer än tio procent vilket är helt bedrövligt. Det finns inte tillräckligt många oskadade stammar kvar i ungskogen för att klara det uppsatta målet. Skadorna innebär vanligtvis inte att tallen dör men leder till minskad tillväxt i skogen, försämrad kvalitet och betydande ekonomiska förluster för skogsägaren, säger Christer Kalén på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Oförändrad bild

Björn Sundgren. Foto: Madeleine Lewander

Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet, Region Norr, är förvånad över Skogsstyrelsens rapport.

– Med den långa vinter vi haft trodde jag att det skulle vara värre. I princip är situationen oförändrad i alla nordliga län. Lokalt kan det finnas värre skador men på länsnivå är det i stort sett en oförändrad bild av betet, säger han och fortsätter:

– Alla är medvetna om att vi ska sänka älgstammen. Om vi inte redan hade påbörjat det förra året hade det sett värre ut med skadorna.

 

Klarar inte godkänt

Enligt Skogsstyrelsen visar inventeringarna från Norrland att skadorna fortfarande är för höga. Inget av de 19 inventerade älgförvaltningsområdena klarade gränsen för godkänt, det vill säga att maximalt fem procent av tallstammarna har skador från det senaste året (två procent i områden med svagare marker).

– Om man tittar lite djupare i siffrorna ser man att en hel del gäller sommarskador. Det är enligt Skogsstyrelsen själv inte en kvalitetssäkrad metod. Det kan man möjligen ha synpunkter på, kommenterar Björn Sundgren.

Han poängterar också att skogsbruket och jägarnas företrädare är överens om att målen med älgstammen ska uppnås.

– Skadorna borde börja vika neråt nu, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev