Den nedlagda förundersökningen mot kammaråklagare Lars Magnusson leder nu till att det inte inleds något tillsynsärende som kan ge åklagare vägledning i framtida ärenden. Foto: Marie Gadolin

Stopp igen i Hedinfallet

Premium

Riksåklagaren kommer inte att inleda något särskilt tillsynsärende i frågan om hur åklagare Lars Magnusson skötte avlyssningen av ljudfilerna från den hemliga telefonavlyssningen i samband med jakthärvan i Västmanland.

– Chefsåklagare Martin Tidén har tittat på om det begåtts något tjänstefel i ärendet och vi tittar på om det finns skäl att ta upp det för vägledning till andra åklagare, men det gör det inte, säger Eva Thunegard, chef för Åklagarmyndigheten tillsynsavdelning.

Det var efter att det uppdagats att polisens avskrifter inte stämde av de ljudfiler som spelats in när företagsledaren Karl Hedins telefon avlyssnades, som Hedins advokat Sven Severin begärde att få ta del av ljudfilerna.

Åklagaren i fallet, Lars Magnusson, vägrade dock att lämna dem ifrån sig.

 

Förundersökning

Magnussons vägran fick till följd att advokat Sven Severin skrev till chefen för NOA, Mats Löfving, med kopia till rikspolischefen Anders Thornberg, samt till chefsåklagare Kristina Falk Strand med kopia till riksåklagare Petra Lundh.

I brevet framförde han oro för att filerna skulle raderas för att dölja de felaktigheter som begåtts i förundersökningen.

Det gjorde att chefsåklagare Martin Tidén inledde en förundersökning mot åklagare Lars Magnusson om misstänkt tjänstefel, men efter en vecka lades förundersökningen ner.  Något tjänstefel hade inte begåtts enligt chefsåklagaren.

 

Hänger ihop

Det nu aktuella beslutet om att inte inleda någon tillsynsärende hänger samman med chefsåklagare Martin Tidéns nedlagda förundersökning.

Eva Thunegard är chef hos Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning och förklarar:

– Riksåklagaren har en tillsynsfunktion över landets åklagare som kan delas upp i tre delar. Om en åklagare gjort något brottsligt så kan man antingen rikta kritik mot denne eller, i allvarligare fall, överlämna ärendet till Statens ansvarsnämnd, berättar hon.

Om åklagaren gjort något brottsligt i Västmanlandfallet så har alltså chefsåklagare Martin Tidén redan tittat på det.

 

Ingen vägledning

När det gäller den tredje delen som handlar om att ge åklagarna vägledning så är det tillsynsavdelningen som tittar på den och alltså nu kommit fram till att man inte ska inleda något särskilt tillsynsärende.

Två åklagare har tittat på ärendet där polis och åklagare inte klarat av att tolka vad som sägs på ljudfilerna på ett korrekt sätt. Men trots misstagen leder det inte ens till ”vägledning” för andra åklagare.

 

Det faktum att människor har suttit häktade på delvis felaktiga grunder, är inte det allvarligt?

– Den delen har ju Martin Tidén tittat på och funnit att det inte begåtts något tjänstefel. Det är inte heller frågan om något tjänstefel från polisens sida för det har man också tittat på.

 

• Men det är ju polisens felaktiga avskrifter av ljudfilerna som legat till grund för den allvarligaste anklagelsen mot Karl Hedin, nämligen att han skulle ha skjutit en varg vid lunchtid den 26 oktober. Det var ju när åklagare Lars Magnusson, dagen innan frågan om beslaget av Hedins vapen skulle behandlas i hovrätten, lyssnade igenom filerna som han hörde att polisens avskrifter inte stämde. Är det inte allvarligt att människor häktas i flera veckor för att polis och åklagaren inte klarar av att lyssna av ljudfilerna korrekt?

– Jag har ju inte hela ärendet klart för mig och kan inte svara på vad som har sagts och inte sagts, men det är ju olyckligt om det blir missförstånd. Jag har inte hört de här filerna själv och kan inte säga om det är lätt att höra fel eller om det har skett något misstag. Där kan man kanske behöva titta på rutiner eller teknisk utrustning eller så, säger Eva Thunegard.

 

• Men den allvarligaste brottsmisstanken föll ju när Lars Magnusson satte sig med sina egna hörlurar och lyssnade. Det handlar ju om att människor suttit häktade i upp till 31 dygn.

– Jag kan inte svara på när du säger att misstanken föll. Jag vet inte vilka misstankar som finns kvar eller vilka misstankar som Lars Magnusson eventuellt har skrivit av, säger Eva Thunegard.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev