Ett välskött skogsbryn ger skydd och foder till viltet. Genom det statliga natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen, Nokås, kan markägaren få stöd med 70 procent av kostnaden för anläggandet av ett bryn. Foto: Jan Henricson

Statligt stöd för viktig viltvård

Bryn och kantzoner är mycket värdefulla miljöer för insekter, fåglar och inte minst vilt. Genom att hos Skogsstyrelsen ansöka om statligt stöd kan en markägare få ersättning med 70 procent av kostnaden för anläggandet av ett skogsbryn.

Nokås, natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen, kan betalas ut för åtgärder av skilda slag. Det kan vara att återskapa våtmarker, att restaurera äldre transportleder eller kulturmiljöer och att bidra till kostnaden för att plantera löv på igenlagd åkermark.

Och så till att skapa bryn och kantzoner. Något som tillkommit som en stödberättigad åtgärd.

 

Möjligheter finns

Kristoffer Almqvist, som arbetar med statliga stöd på Skogsstyrelsen i distriktet för Sörmland-Örebro, säger till Svensk Jakt att det inte är många som känner till möjligheterna att få stöd för att anlägga brynmiljöer.

– Min erfarenhet är att väldigt få känner till detta. För viltvårdsintresserade markägare finns här en möjlighet att både skapa miljöer för viltet och öka den biologiska mångfalden. Genom Nokås kan markägaren få så mycket som 70 procent av kostnaderna för plantor av träd och buskar och för själva planteringsjobbet, säger Kristoffer Almqvist.

Gången för den intresserade är enkel. Ta kontakt med Skogsstyrelsen för besök och rådgivning. Skicka in en beskrivning av vad som ska göras, och ansök om bidrag.

– Efter beslutet genomförs åtgärderna och när redovisning av kostnader för plantor och arbete gjorts betalas stödet ut, säger Kristoffer Almqvist.

 

Stor betydelse

Han menar att det är en möjlighet som skulle kunna utnyttjas mycket bättre.

– Jag är själv en viltvårdsintresserad jägare som vet vilken betydelse kantzonerna har för viltet, både vad gäller foder och skydd, säger Kristoffer Almqvist.

Utöver de möjligheter som Nokås ger för anläggande av bryn finns ytterligare EU-stöd, Skogens Miljövärden, där bidrag kan utgå till markägare som hugger fram en kantmiljö.

För markägare och jägare som vill veta mer om vilka möjligheterna är att få stöd för åtgärder som gynnar vilt och miljö finns mer information på Skogsstyrelsens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev