Håkan Jonsson, ordförande för Jakt och fiskesamerna, varnar för att tjocka plånböcker kommer styra vilka som får jaga på samebyarnas områden. Foto: Kjell-Erik Moseid

”Statens stora miss i Girjasmålet”

Premium

Håkan Jonsson är partiledare för Jakt- och fiskesamerna. Han är inte nöjd med Girjasdomen och att en yrkesgrupp nu får ensamrätten till jakt- och fiskeupplåtelserna.
Han tror att det endast blir jägare med tjocka plånböcker som kommer få jaga på samebyns område.

– Jag är förvånad att domen var så tydlig, att Högsta domstolen sa att det var samebyn genom en upparbetad rätt ska ha ensamrätt på upplåtelserna för jakten och fisket. Jag hade nog förväntat mig en dom där staten på ett eller annat sätt har ett finger med i spelet, säger Håkan Jonsson och fortsätter:

– Jag är starkt kritisk till att en yrkesgrupp får ensamrätten. Det är många fler än samebymedlemmar som har upparbetat en rätt enligt urminnes hävd. Därför är det konstigt att Girjas får den ensamrätten.

 

Ett stort misstag

Han anser att staten gjorde ett stort misstag under förhandlingarna.

– Hade staten haft ett vittne, en same som inte är medlem i sameby men som har jagat och fiskat i ett område och upparbetat rätt sedan urminnes hävd, så hade Girjas argument fallit. I alla fall i min värld. Då hade inte Girjas haft en ensamrätt och då kan hela domen ifrågasättas, säger Håkan Jonsson.

 

”Hade staten haft ett vittne, en same som inte är medlem i sameby men som har jagat och fiskat i ett område och upparbetat rätt sedan urminnes hävd, så hade Girjas argument fallit.

Håkan Jonsson

 

Han tycker att Sametinget borde få sköta jakt- och fiskeupplåtelserna. Något som han anser även hade gynnat ortsbor och gett en bredare förankring.

– Det viktiga för mig är att upprätthålla den samiska kulturen och där är jakten och fisket en otroligt viktig del, ur flera aspekter. Det ironiska är att dom som varit mest beroende av jakten och fisket är de som stått utanför renskötseln, säger Håkan Jonsson.

Han är rädd för att domen kommer leda till spänningar, motsättningar och rasism.

 

Girjas sameby, rödmarkerat på kartan, sträcker sig från odlingsgränsen i öst till norska gränsen i väst. Området ligger nära Kaitumälven. Karta: NatureIT

Girjas samebys ordförande Matti Berg har i flera intervjuer sagt att ortsbefolkningen inte ska stängas ute.

– Det är tomma ord, anser Håkan Jonsson som tillägger att det kommer bli jägare med tjocka plånböcker som kommer få jaga på samebyns område.

– Det är oundvikligt. Rennäringen har ekonomiska problem och då kommer man se jakten och fisket som ett sätt att förbättra ekonomin.

Håkan Jonsson berättar också att det redan nu spekuleras i att det kommer bli ändringar i rennäringslagen.

 

”Rennäringen har ekonomiska problem och då kommer man se jakten och fisket som ett sätt att förbättra ekonomin.”

Håkan Jonsson

 

Anders Iacobaues, styrelseledamot i Jägareförbundet och tidigare Hovrättspresident, säger att Girjasdomen nu medför ett ökat krav på politikerna att ta tag i de här frågorna.

– De kan lagstifta om hur man ska lösa det här, säger han.

 

”Från Girjas sida handlar det om att kunna bedriva renskötsel med renens bästa för ögonen.”

Matti Berg

 

– Vi har hela tiden sagt, att från Girjas sida handlar det om att kunna bedriva renskötsel med renens bästa för ögonen. Det utrymme som lämnas kvar för jakt, fiske och friluftsliv är något som i första hand måste komma den lokala jägarkåren till gagn, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

 

Jörgen Jonsson menar att samebyn har möjlighet att upplåta jakt och fiske till samer som inte är medlem i någon sameby. Matti Berg, ti h, är ordförande i Girjas sameby och han lovar att ortsborna ska få tillgång till jakt på samebyns område som sträcker sig från odlingsgränsen i öst till norska gränsen i väst. Området ligger nära Kaitumälven. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jörgen Jonsson menar att samebyn har möjlighet att upplåta jakt och fiske till samer som inte är medlem i någon sameby. Matti Berg, ti h, är ordförande i Girjas sameby och han lovar att ortsborna ska få tillgång till jakt på samebyns område. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jörgen Jonsson, före detta ordförande för Svenska samernas riksförbund:

– Samebyn har rätten att upplåta jakten och fisket även till samer som inte tillhör samebyn, den möjligheten finns.

 

”Samebyn har rätten att upplåta jakten och fisket även till samer som inte tillhör samebyn.”

Jörgen Jonsson

 

Girjasdomen ger alltså endast samebyn rätt att upplåta jakten och fisket.

 

Ekonomisk förening

En sameby kan närmast jämföras med en ekonomisk förening. Så här beskrivs en sameby på Sametingets hemsida:

Samebyn är organiserad som en ekonomisk och administrativ sammanslutning med en egen styrelse. Det är en juridisk person som företräder renägarna i samebyn. Samebyn ska för medlemmarnas gemensamma bästa leda renskötseln på det geografiska området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev