Daniel Ligné ifrågasätter Holmen skog i skarpa ordalag. Foto: Lars-Henrik Andersson, Madeleine Lewander

Starka reaktioner på skogsbrukets agerande: ”En krigsförklaring”

Efter Svensk Jakts artikel som avslöjar hur älgskötselområdens avskjutningsmål manipuleras, mot länsstyrelsens vilja, har reaktionerna varit starka och många. Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné säger att det nu är korsdrag i såväl mejlkorg som telefon, där allt från jägare till myndigheter och politiker säger sig ha fått nog av storskogsbrukets framfart inom älgförvaltningen.

– Det här var lite spiken i kistan, skulle jag säga. Jag har tappat all respekt för Holmen skog som en seriös aktör inom älgförvaltningen. Det finns ingen respekt eller tro på dem kvar. Det här var långt, långt över gränsen, säger Daniel Ligné när tidningen på onsdagsmorgonen når honom.

Starka reaktioner

Han känner sedan tidigare till problematiken i det berörda skötselområdet, Norra Hälsingland.

För andra har den varit okänd.

Några timmar efter publiceringen har han nämligen redan nåtts av många och starka reaktioner.

– Man kan väl säga som så, att jägarna är en tålmodig grupp som är vana att få skit i vargfrågan och andra frågor, men i just älgfrågan är det korsdrag i min mejlkorg och telefon. Att nu är måttet rågat, nu får det vara nog. Här gick man över gränsen, säger han.

Dialog saknas

Men reaktionerna kommer inte bara från jägare.

– Det är länsstyrelser, verk och många politiker. Jag tror att vi går mot en politisk process vad gäller älgjaktssystemet. Nu påverkar det så mycket. Älgjakten är så viktig och nu ser man hur den försvinner i stora delar av landet. Man kan inte bedriva en meningsfull älgjakt längre, och då blir det en politisk fråga. Det är nästan oundvikligt skulle jag säga.

Han framhåller att systemet är tänkt att bygga på förtroende och dialog, vilket saknas enligt Daniel Ligné.

– Det kommer att få konsekvenser långt, långt utanför Hälsingland. Det tror jag inte att man ser i det regionala perspektivet där, men jag får reaktioner från Norrbotten till Skåne på det här, att nu har man gått över gränsen. Nu måste vi agera.

Fler exempel

Fallet i Norra Hälsingland är inte unikt.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om Björnjägarns älgskötselområde i Örebro län, där Stora Enso vägrat följa länsstyrelsens beslut. Enligt Älgdata.se ligger området nu på 127-procentig avskjutning jämfört med länsstyrelsens beslut.

Utöver dessa exempel finns fler områden där myndighetsbesluten inte efterlevs.

– Det som skett i sommar och höst skulle jag beskriva som att storskogsbruket har gått över gränsen, på lite olika sätt. Jag har lite svårt att tro att det inte är medvetet. Jag tror att de stresstestar systemet nu, säger Daniel Ligné.

– Jag har svårt att inte se det lite som en krigsförklaring, att ”nu skiter vi i det vi kommit överens om, och dialog och samverkanslösningar. Nu kör vi vårt race.” Givetvis kommer våra medlemmar att kräva att vi kört vårt race då. Så jag ser tuffa tag framöver.

Beroendeställning

Enligt den enkät som Jägareförbundet tidigare skickade ut är älgfrågan minst sagt viktig för medlemmarna. Därför är frågan också väldigt högt prioriterad inom organisationen.

Samtidigt vill Daniel Ligné göra ett medskick till jägarna runt om i landet:

– Det man ska ha i åtanke är att det faktiskt är jägarna som trycker på avtryckaren. Man är beroende av jägarna för att reglera älgstammen, det kommer man aldrig att komma ifrån.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev