Nu har även Sportfiskarna vaknat och insett riskerna med Renmarkskommitténs arbete, som kan ge samebyar rätten till fisket och jakten i fjällen. Foto: Kenneth Johansson

Sportfiskarna starkt kritiska till Renmarkskommitténs förslag

Nu har även Sportfiskarna vaknat och insett vad Renmarkskommitténs arbete kan leda till. Den situation som redan idag råder i Girjas sameby ser organisationen som helt oacceptabel, och att övriga samebyar skulle få samma rätt är enligt Sportfiskarna något man inte kan acceptera.

sin hemsida har Sportfiskarna publicerat en text som tydligt tar avstånd från Renmarkskommitténs tankar och förslag om samisk rätt till jakt och fiske på statens mark. Sportfiskarna vill istället bevara dagens situation, med ett fjällfiske som alla kan få del av.

 

Avskräckande

Erfarenheterna och effekterna av Girjas-domen avskräcker.

”Resultatet för fisket inom Girjas sameby har tyvärr hittills utgjort ett avskräckande exempel för sportfiskare då allmänheten med undantag från ortsbor är helt utestängda från fortsatt fiske i klassiska sportfiskevatten som exempelvis Kaitumälven. Sportfiskarna bedömer att detta är ett möjligt scenario också för resterande statliga fjällvatten vilket vi i förlängningen inte kan acceptera,” skriver Sportfiskarna.

 

Måste utredas

Organisationen vänder sig mot att ett första betänkande ska komma redan i november i år, där många viktiga frågor inte kommer att vara utredda.

”Vem bär ansvaret för vilt- och fiskevård samt övrig förvaltning? Vilka vatten kommer att upplåtas till allmänheten? Vad kommer det att kosta? Kommer möjligheterna till arrenden för klubbar och föreningar att upphävas? Kommer fisket och förvaltningen på privata vatten att påverkas i förlängningen?”  frågar man sig.

 

Ingen samisk ensamrätt

Sammantaget anser Sportfiskarna att det inte  är rimligt att redan i november gå fram med ett förslag baserat på samisk ensamrätt till jakten och fisket.

”Det åligger ytterst staten att säkerställa att allmänheten har fortsatt tillgång till fjällfiske på statens vatten i motsvarande omfattning, med motsvarande inriktning samt till motsvarande rimliga kostnad som i det nuvarande upplåtelsesystemet,” skriver Sportfiskarna och kräver fortsatta utredningar, tilläggsdirektiv till Renmarkskommitténs uppdrag och att ”status quo” ska råda i frågan under den fortsatta handläggningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev