Publicerad 25 juni 2018 - 09:46

Södras skogsstrateg Göran Örlander tror inte att resultatet av Äbin har påverkats genom att den mystiska tallplantsjukan har klassats som viltbete.

Södras skogsstrateg Göran Örlander tror inte att resultatet av Äbin har påverkats genom att den mystiska tallplantsjukan har klassats som viltbete. Foto: Henrik Björnsson

Södras skogstrateg tror på Äbin

Göran Örlander som är skogstrateg på Södra tror inte att Äbininventeringarna visar felaktiga resultat på grund av den mystiska tallplantsjukan i östra Småland. Inventerarna har utbildats särskilt om saken, och det syns på plantan att det inte är en viltskada, säger han.

Växtvärken, eller vad man nu ska kalla det som inträffat i tallplanteringarna, tas på största allvar av medlemsägda skogsföretaget Södra.

Göran Örlander, som arbetat mycket för att minska viltskadorna och för att få upp andelen tall i de sydsvenska skogarna, säger att han omedelbart efter att han besökt de drabbade områdena satte igång arbetet med att gå till botten med vad som hänt plantorna.

– Det är tråkigt om skogsägarna inte tyckte att de togs på allvar när de först slog larm om sina tallplanteringar, men jag kan säga att jag tog tag i det direkt, säger Göran Örlander.

 

Större område

Han förstår att skogsägarna och jägarna har farhågor för att tallplantsjukan kan ha påverkat Äbin, på så sätt att inventerarna bedömt att tallarna är betade av vilt när det egentligen beror på något annat, okänt vad.

– Inventerarna har nu fått en duvning i vad de särskilt ska titta på för att undvika sådana misstag. Men även utan en sådan utbildning tror jag inte att Äbin har påverkats.

– För att klassas som viltskadad ska trädets huvudaxel vara skadat genom ett toppbrott, att stammen är knäckt eller barkgnag. Mindre viltbete ska inte noteras, och inventerarna ska titta efter färskt bete och inte bara efter avvikelser som är buskformade, säger Göran Örlander.

På Södra är man väldigt oroliga över vad som inträffat i tallplanteringarna, företrädesvis i östra Småland, men rapporter om samma fenomen kommer från ett större geografiskt område.

 

Bakslag kan komma

Det arbete som bedrivits de senaste tio åren för att få skogsägarna att sätta tall på tallmarker, och som inneburit att försäljningen av tallplantor tredubblats, riskerar ett bakslag.

– Ja, och det vore mycket negativt nu när vi har ett tydligt trendbrott. Särskilt olyckligt är det i östra Småland eftersom det där är utpräglade tallmarker där egentligen inget annat, varken gran eller löv, fungerar, säger Göran Örlander.

Han vill inte spekulera i vad tallplantorna drabbats av, utan vill invänta resultatet av Skogsforsks arbete.

– Det handlar om att identifiera skadan, att kartlägga utbredningen och att klarlägga orsaken. Innan vi har svar på de frågorna är det inte meningsfullt att spekulera. Det blir bara gissningar, säger Göran Örlander.

 

Litar du på Äbin?

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram