Snabbt framtagen kartfunktion avgörande i bekämpning av ASF

När tusen kvadratkilometer ska sökas av efter vildsvin som dött av afrikansk svinpest gäller det att hålla reda på var man varit – och vilka områden som står på tur. En digital karta med specialfunktioner som snabbt togs fram har bidragit till att den smittade zonen utanför Fagersta har kunnat minska i storlek.

När sökandet efter vildsvinskadaver inleddes i Fagerstatrakten i september hade de ansvariga ett tidsödande arbete med att dokumentera vilka områden inom området som hade sökts av, och vilka som stod på tur.

Samtidigt skulle informationen på ett tydligt och enkelt sätt kommuniceras till de som gjorde jobbet – de lokala jägarna.

På papper

Lars Björk. Foto: Madeleine Lewander

På Jägareförbundets provisoriska sambandscentral på parkeringsplatsen utanför Fagersta Folkets hus hade Västmanlands jaktvårdskonsulent Lars Björk ett styvt arbete med att dokumentera uppgifterna som kom in.

Många jägare använde sig av Wehunt och använde jaktappens kartfunktion, men Jägareförbundet hade också att hantera en mängd papperskartor där sökområdena ritats in.

Att snabbt få fram en bättre kartfunktion prioriterades därför av Jägareförbundet och av ansvariga myndigheter SVA och Jordbruksverket.

Viktig del

Nu berättar SVA i ett pressmeddelande hur det kartteknologiska samarbetet gick till. Man kallar det för en viktig del i arbetet mot afrikansk svinpest, ASF.

Att snabbt få fram en kartfunktion där genomsökta områden kan registreras har bidragit till lättnader i restriktioner och att den smittade zonen har kunnat minska. Foto: Skärmdump

När det första fallet blev känt den 6 september kallades SVA:s expertgrupp samman. I den ingår experter på sjukdomen och smittbekämpning men även representanter för Svenska Jägareförbundet.

En inledande fråga var vilka områden som skulle prioriteras i sökandet efter kadaver, och hur avsökta områden skulle registreras.

Intensivt arbete

Användandet av papperskartor och skärmdumpar från kartbilder i Wehunt innebar ett intensivt arbete.

– När vi kommit en bit in i utbrottet åkte jag till Lars Björks kontor i Västerås och sedan förde vi över jägarnas information, 150 mejl med personliga kartbilder, till en analog översiktskarta. Därefter tog det flera dagar att digitalisera all information säger Thomas Rosendal, epidemiolog på SVA.

Att få fram en annan användarvänlig teknik var med andra ord nödvändigt.

Utvecklad teknik

Ett samarbete med Wehunt inleddes efter att företaget erbjudit sig att hjälpa till och en teknik där de som deltar i sökandet kan skicka data till SVA togs fram. Via en direkt integration, som utvecklades mellan WeHunt-plattformen och SVA:s system, kan informationen bearbetas vidare. 

Länsstyrelser var också inblandade genom att tillhandahålla kartor som SVA, Jordbruksverket och Jägareförbundet kan använda i sökinsatserna. Dataexporten mellan Wehunt och SVA är numera automatiserad.

Avgörande funktion

Karl Ståhl, SVA.

Enligt SVA har den snabbt framtagna digitala kartfunktionen varit avgörande för att den smittade zonen har kunnat minska och att lättnader i restriktioner har kunnat meddelas.

– Det är helt fantastiskt hur alla inblandades jurister, IT-utvecklare och GIS-experter var på tårna och väldigt fokuserade på att det här skulle gå att genomföra. Alla har verkligen ansträngt sig för att bidra med både egna och organisationens kunskap. Vi har nu en plattform som är till stor hjälp i det aktuella området men även vid framtida händelser som liknar denna, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev