Varken länsstyrelsen eller förvaltningsrätten gillar Hökensås älgskötselområdes tankar om förebyggande skyddsjakt på varg. Foto: Lars Nilsson och Dennis Jakobsen/Mostphotos

Skyddsjakt på varg i förebyggande syfte ogillas av domstol

Premium

Hökensås älgskötselområde ansökte om skyddsjakt på varg i förebyggande syfte. Men myndigheterna står inte på jägarnas sida.

Med hänvisning till en svag älgstam och att markerna i övrigt inte skulle tåla en vargetablering, ville Hökensås äso försäkra sig om att ett vargrevir inte skulle etableras på deras marker. Med stöd av en spillningsinventering som visar att älgstammen ligger på 5,7 älgar per 1.000 hektar, en lodjursstam som håller småviltet nere och människors rädsla för varg ansåg representanter för äsot att skyddsjakt var befogad.

Det tycker inte myndigheterna.

 

Avslår överklagan

Först avslog länsstyrelsen i Västra Götaland områdets ansökan, som därefter överklagades till förvaltningsrätten i Luleå.

Men inte heller där finns stöd för älgskötselområdets ansökan om förebyggande jakt.

 

Nej till skyddsjakt i förebyggande syfte

Inte preciserade

”Det har inte framkommit att jaktens effekt eller de förväntade skadorna är tillräckligt preciserade för att det ska anses finnas en stor sannolikhet för att allvarlig skada kommer att uppstå. Inte heller i övrigt har framkommit omständigheter som skulle kunna utgöra skäl för skyddsjakt. Förvaltningsrätten anser därför att förutsättningarna för skyddsjakt efter varg i området för närvarande inte är uppfyllda. Länsstyrelsen har haft fog för sitt beslut och överklagandet ska avslås,” skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev