Foto i hägn: Olle Olsson

Skyddsjakt på Vallentunavarg överklagad

Skyddsjakten på varg i Vallentuna kommun är överklagad. Inte ett enda kriterium för skyddsjakt är uppfyllt, hävdar till exempel en Facebookgrupp i sin överklagan.

Den 20 september beslutade länsstyrelsen i Stockholms län om skyddsjakt på en varg i Vallentuna kommun. Beslutet kom efter att tre hundar dödats av varg, ett av angreppen inträffade en meter från hundens ägare.

Vidare har en varg i området varit ovanligt närgången mot ett litet barn och dessutom har får dödats av varg i området.

Men det räcker inte för skyddsjakt, anser Facebookgruppen ”Nätverket för Lo & Varg” samt föreningen ”Jaktkritikerna” som överklagat skyddsjaktbeslutet. De båda har tidigare bedömts ha talerätt i mål om jakt på stora rovdjur.

 

Genetiskt viktiga

Jaktkritikerna anser att det är två genetiskt viktiga och ytterst värdefulla vargar som rör sig i Rialaområdet som ”absolut inte bör skjutas”. Det handlar om en så kallad F2:a (”barnbarn” till en från öst invandrad varg) samt en F3:a (”barnbarnsbarn”) till en invandrad varg.

Jaktkritikerna menar att länsstyrelsen i Stockholms län först måste informera djurägare om hur de skyddar sina djur, och använda de metoder som står till buds.

”I detta fall har varken rovdjursavvisande stängsel eller andra åtgärder som lapptyg, akutfållor eller skrämskott prövats. De hundar som tagits av vargen har varit lösa och utan tillsyn”, skriver Jaktkritikerna i sin överklagan.

 

Inte straffas

”Nätverket för Lo & Varg” är inne på samma linje. De skriver i sin överklagan: ”att lösa sällskapshundar springer i skogen, och att fårägare inte skyddar sin tamboskap ska inte vargar straffas för.”

Nätverket anser att inte ett enda av de fyra kriterier som finns för att bevilja skyddsjakt är uppfyllt.

 

Skyddsjakt till och med lördag

Enligt länsstyrelsens beslut kommer skyddsjakten pågå fram till den 30 september, om inte vargen skjuts innan dess.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev