Publicerad 24 januari 2017 - 12:24

Jakten på lodjur kan överklagas till domstol av miljöorganisationer. Men är ett nätverk som består av två Facebookgrupper en förening som ska ha talerätt? Det anser Förvaltningsrätten i Luleå. Foto: Olle Olsson

Facebookgrupp får överklaga jaktbeslut

Nätverket Lo & Varg som består av två Facebookgrupper har fått talerätt i jaktfrågor vid Förvaltningsrätten i Luleå. Det innebär att de blir part i målet som rör den kommande lodjursjakten, vilken de har överklagat.

Trots att Förvaltningsrätten anser att det ”inte är helt klarlagt” att nätverket är en i sammanhanget godkänd organisation anser domstolen att Nätverket Lo & Varg ska betraktas som en miljöorganisation, och därmed ha rätt att överklaga länsstyrelsernas beslut om licensjakt på lodjur.

Nätverket består av Facebookgrupperna Ja till varg samt Bevara våra lodjur. Den förstnämnda har 6.663 medlemmar, den andra 5.042.

I sitt beslut skriver Förvaltningsrätten att nätverket har över 12.000 medlemmar. Hur många människor som är med i båda grupperna och som därmed är dubbelregisterade finns inga uppgifter om, men grupperna administreras av exakt samma sju personer.

 

En uppfattning

Enligt rådman Britt Dahlin har nätverket visat att det är en organisation som har talerätt i målen.

– Vi anser att de har talerätt. De uppfyller kravet om antal medlemmar, de har registrerat sig som en enskild ideell organisation, säger Britt Dahlin.

När Svensk Jakt påpekar att det inte finns något i underlaget som nätverket skickat till domstolen som visar att nätverket är registrerat och därmed en juridisk person, säger Britt Dahlin att det är en uppfattning domstolen fått.

– Nätverket har också en styrelse, säger hon.

Den så kallade styrelsen består av Facebookgruppernas administratörer. Några handlingar som visar att nätverket har årsmöten, medlemsavgifter, en vald styrelse, revisorer, samt allt annat som hör det organiserade föreningslivet till finns inte med i underlaget till Förvaltningsrätten. Istället skriver man:

”Vi är den nya typen av organisation där det inte kostar pengar att vara med, där vårt kansli finns på nätet där adm-gruppen möts dagligen samt våra gruppsidor på FB är ”Föreningslokalerna” där medlemmarna kan ses och diskutera varje dag.”

 

Förvånad jurist

Det finns alltså inget i nätverkets underlag som visar att de båda Facebookgrupperna är en juridisk person som därmed ska tillerkännas talerätt i miljöfrågor. När Svensk Jakt påpekar det, säger Britt Dahlin:

– Vi har bedömt att de har det, att det är på det sättet. Har du en annan uppfattning så får du ha den.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa är förvånad över Förvaltningsrättens bedömning av nätverkets status.

– En Facebookgrupp är ingen juridisk person vilket är en förutsättning för att bli part i ett sådant här mål, säger Ola Wälimaa.

Enligt hans uppfattning är Nätverket Lo & Varg ingen organisation som har så kallad rättshandlingsförmåga.

– För det krävs att den klagande är en fysisk eller juridisk person, i det här fallet en ideell förening. Annars existerar man inte i den juridiska världen. Det är en grundprincip i svensk lagstiftning.

– Uppenbarligen är också Förvaltningsrätten i Luleå tveksam eftersom man i sitt beslut skriver att det inte är helt klarlagt att nätverket har talerätt. Det är anmärkningsvärt, för om det inte är klarlagt ska de inte ha talerätt, säger Ola Wälimaa.

 

Avvisats tidigare

I underlaget till förvaltningsrätten hänvisar nätverket till att Förvaltningsrätten i Stockholm gett dem talerätt i ett tidigare mål som gäller jakt på stora rovdjur. Något som också framhålls av rådman Britt Dahlin vid Förvaltningsrätten i Luleå.

Vad som däremot inte framgår av handlingarna är att Naturvårdsverket, när jaktbeslut på rovdjur överklagades dit, avvisade nätverkets överklagan med motiveringen att en Facebookgrupp inte är en juridisk person.

En för jägare pikant detalj i sammanhanget är att Nätverket Lo & Varg för fram samarbetet med APU, Anti Poaching Unit, som ett argument till varför man ska betraktas som en seriös organisation, som ska ges talerätt i svensk domstol.

Nätverket har i sin överklagan begärt att länsstyrelsernas beslut om lojakt upphävs av domstolen. Man ville också se en inhibition, att jakten stoppas till dess överklagan avgjorts, något som avslogs av Förvaltningsrätten.

 

Prenumerera på Svensk Jakts kostnadsfria nyhetsbrevSkribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram