I det här området får skyddsjakten på varg bedrivas. Karta: Länsstyrelsen

Skyddsjakt beviljas på sändarförsedd varg

Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar omskyddsjakt på en sändarförsedd varg från Norge. Detta efter att vargen dödat får.

Det är två djurägare i område runt Lilla Hög och Ås i Eda kommun som genom ombud ansökt om skyddsjakt på vargen. I ansökan framförs att varg dagligen vistas i bebyggelsen runt Lilla Hög och Ås och för att undvika fortsatta angrepp och möjliggöra fortsatt djurhållning i området skulle skyddsjakt genomföras.

 

Avslag i normalfallet

Och länsstyrelsen går på samma linje. Myndigheten konstaterar visserligen att två vargangrepp inte är mer än vad man kan förvänta sig och att skyddsjaktansökan i normalfallet skulle ha fått avslag. Men, skriver länsstyrelsen: ”I just detta fall kan ett av angreppen, möjligen båda, kopplas till en sändarförsedd varg som även kan kopplas till två tidigare angrepp på får i Lysvik i Sunne kommun i april. Utifrån denna information bedömer länsstyrelsen att just denna individ är mer än genomsnittligt benägen att angripa får. Länsstyrelsen bedömer i och med detta att kriteriet risk för allvarlig skada är uppfyllt.”

 

Rävåtel i Alstakan

I området för fårangreppet har inga revirmarkerande vargar spårats under vintern. Men länsstyrelsen skriver att ”en sändarförsedd varg som utvandrat från Slettåsreviret i Norge har uppehållit sig vid en förmodad rävåtel i Alstakan ungefär i närtid med angreppet den 8 maj, och det kan inte uteslutas att den även vistats i området för angreppet.”

Länsstyrelsen tillåter därför skyddsjakt på vargen. För att rätt varg ska skjutas får endast en sändarförsedd varg avlivas i området.

Skyddsjakten är tillåten till och med den 5 juni. Skyddsjakten är tillåten dygnet runt, men hjälp av både belysning och motorfordon. Däremot nämns inte i länsstyrelsebeslutet om positionering från sändarhalsbandet på vargen får användas för att underlätta skyddsjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev