Foto: Olle Olsson

Foto: Olle Olsson

Ingen skyddsjakt på varg i Värmland

Det blir ingen skyddsjakt på varg i delar av Forshaga och Munkfors kommuner. Detta trots att vargarna både attackerat tamdjur vid fyra tillfällen samt uppträtt oskyggt mot människor.

I mitten av november skickades en ansökan om skyddsjakt på två vargar in till länsstyrelsen. Bakgrunden till ansökan är det i området inträffat två vargangrepp på hund samt två vargangrepp på får.

I skyddsjaktansökan beskrivs att vargparet etablerade sig förra hösten och att spårningar och observationer tyder på att reviret är mindre än normalt, 25.000-30.000 hektar istället för 100.000 hektar, som tidigare ansågs vara ett normalstort vargrevir.

Det skrivs även i ansökan att reviret är inklämt mellan flera andra revir och att vargparet är mer benägna att angripa tamdjur än andra vargar. I ansökan listas ett drygt tio vargobservationer som gjorts under 2016 på nära, 10-120 meter, från människor och hus.

Varg beskrivs ibland ha rört sig inom och i närheten av hagar och vid enstaka tillfällen även gjort utfall mot hage. Varg har ibland skrämts bort av bilar och folk som har schasat eller skrikit på vargen.

Sökande skriver att löshundsjakten är avgörande för att nå samhällets uppsatta avskjutningsmål för älg, och att vargarna i reviret äventyrar möjligheterna till jakt med hund i området.

De sökande skriver att vargarna rör sig flitigt och ogenerat i och intill beteshagar och därför uppvisar ett oacceptabelt oskyggt beteende. Tidigare erfarenheter i området har också visat att varg ofta kommer i konflikt med mänskliga intressen och att tamdjur dödas.

 

Länsstyrelsen säger nej

Men länsstyrelsen Värmland anser inte att detta räcker för att bevilja skyddsjakt på varg. Myndighten skriver i sitt beslut: ”I en samlad bedömning anser länsstyrelsen att det inte finns nog starka skäl för skyddsjakt i dagsläget, främst med hänvisning till allvarlig skada, förebyggande åtgärder och annan lämplig lösning. Ansökan ska därför avslås.”
Myndigheten uppger dock att det i ett senare skede kan bli tal om skyddsjakt i området, samt att man vill ha allmänhetens hjälp för att dokumentera vargparets förehavanden.
”Trots detta avslag kan därför frågan om skyddsjakt åter tas upp av länsstyrelsen eller av den som anser sig löpa risk att drabbas av skada. Länsstyrelsen önskar därför få fortsatta rapporter om närgånget beteende sker i framtiden”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev