En 44-årig man från en mindre ort i Dalarna döms till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död. I juli 2018 sköt han en narkotikapåverkad man som trängde sig in i hans hem, vilket enligt Svea hovrätt var mer våld än vad situationen krävde. Foto: Mostphotos

Sköt inkräktare med älgstudsare – döms till fängelse

Svea hovrätt dömer en 44-årig man från en mindre ort i Dalarna till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död. 44-åringen sköt sommaren 2018 en inkräktare med en älgstudsare. Trots att han bedöms ha haft omfattande rätt till nödvärn anser hovrätten att han använt för mycket våld.

Det är Dagens Juridik som skriver om domen. Mora tingsrätt har tidigare dömt mannen och nu har målet även prövats i Svea hovrätt.

Enligt domen har 44-åringen kommit hem till sin gård i ett mindre samhälle i Dalarna i juli 2018. Han möttes då av sin inneboende som var chockad efter att ha blivit misshandlad och knivhotad av en man bosatt i närområdet.

44-åringen hade haft kontakt med grannen några veckor tidigare, då denne passerat förbi gården med sin hund, förmodligen narkotikapåverkad.

 

Inkräktaren återkom

Under tiden han samtalade med sin inneboende hörde han hur grannen återkom på sin motorcykel och körde in på gården.

Han hämtade då sin älgstudsare.

Med laddat vapen mötte han den hotfulle grannen i hallen till sitt eget hus. Han uppmanade inkräktaren att lämna huset, men istället kom inkräktaren mot 44-åringen och tog tag i bösspipan. Han försökte slita vapnet ur händerna på 44-åringen och i det läget avlossades ett skott som blev direkt dödande.

Den skjutne mannen har i efterhand visat sig vara påverkad av narkotika.

 

Borde larmat

Mora tingsrätt och senare även Svea hovrätt godtar att 44-åringen befunnit sig i en nödvärnssituation. Han anses inte ha avlossat vapnet medvetet, men att lyfta det och rikta det mot inkräktaren anses som oaktsamt och grovt vårdslöst. Dessutom anses det som uppenbart oförsvarligt att använda det osäkrade och skarpladdade vapnet trots nödvärnssituationen.

Svea hovrätt ser det också som ett problem att 44-åringen inte ringde polis, försökte fly eller låsa in sig, eller att han tillsammans med sin inneboende försökt övermanna inkräktaren.

Dessutom sköt han aldrig något varningsskott.

 

Mer än lovligt

Sammantaget menar hovrätten att 44-åringen gått längre än vad han har rätt att göra för att försvara sig.

Han döms därför för grovt vållande till annans död till 18 månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till den skjutne mannens mamma och bror på sammanlagt närmare 100.000 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev