Sveaskog överklagar länsstyrelsens beslut att inte upplösa Hornmyrs viltvårdsområde i Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skogsbolag överklagar nej till upplösning av viltvårdsområde

Premium

Sveaskog har nu överklagat länsstyrelsens beslut att inte upplösa Hornmyrs viltvårdsområde i Västerbotten. Det statliga skogsbolaget är inte nådigt i sin kritik av länsstyrelsens beslut och ifrågasätter myndighetens objektivitet.

Svensk Jakt har i en rad artiklar berättat om Hornmyrs viltvårdsområde som Sveaskog, Holmen skog och två privata markägare vill upplösa.

Skogsbolag vill upplösa viltvårdsområde i Västerbotten – skjuter för få älgar

Länsstyrelsen sade dock nej till att upplösa viltvårdsområdet med bland annat motiveringen att olika synsätt i sig inte alltid behöver vara ett skäl att upplösa ett viltvårdsområde. ”Det ligger snarast i sakens natur att en samordning blir än viktigare vid ett utgångsläge med bristande samsyn.”

 

Har inte lyckats

Det beslutet är nu alltså överklagat. I överklagan nämns att motsättningarna och konflikterna förekommit under lång tid och att flera försök har gjorts för att nå en samsyn. Dock utan resultat.

Skogsbolagen och de två privatpersonerna riktar skarp kritik mot länsstyrelsens beslut som man anser inte ligger i linje med lagen om viltvårdsområden. Vidare:

”Det kan helt enkelt på god grunder ifrågasättas om myndigheten och dess handläggare iakttagit den objektivitet som en enskild kan förvänta sig av en myndighet, vilket är allvarligt.”

Länsstyrelsen upplöser inte Hornmyrs viltvårdsområde

 

Olika bedömning

De som överklagat länsstyrelsens beslut hänvisar också till liknande ärenden i grannlänet Norrbotten där viltvårdsområden blivit upplösta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev