Hornmyrs viltvårdsområde riskerar att bli upplöst. Statliga Sveaskog är en av de fastighetsägare som vill upplösa området, men Sveaskog vill inte svara på några frågor. Nu är det länsstyrelsen i Västerbotten som avgör frågan. Foto: Lars Nilsson

Holmen skog: ”Vi vill vara tydliga”

Premium

Lars Johansson, chef skog och mark vid Holmen skog i Västerbotten, säger att det övergripande skälet till att bolaget vill att Hornmyrs viltvårdsområde löses upp är att det saknas samsyn i älgförvaltningen. Sveaskog vill inte kommentera frågan.

Holmen skog äger lite drygt 3.000 hektar mark inom Hornmyrs viltvårdsområde. Lars Johansson säger att man kommit till ett vägskäl och att det saknas samsyn i frågan om älgförvaltningen.

– För oss är det viktigt att man ställer upp på förvaltningen och samverkan. Hela idén med den nya älgförvaltningen är att samverka i älgskötselområdet. Det här får vi kämpa ganska mycket för att få till, säger Lars Johansson.

Skogsbolag vill upplösa viltvårdsområde i Västerbotten – skjuter för få älgar

Lars Johansson, Holmen Skog.

Hornmyrs viltvårdsområde sade nej till en motion från Holmen skog där det bland annat fanns förslag om att öka möjligheterna till älgjakt och att älgjakten ska bedrivas i linje med älgskötselområdets inriktning.

Lars Johansson säger att viltvårdsområdets nej till motionen också vägts in när nu Holmen vill att området blir upplöst.

– Motionen vill säkerställa att man är med i samarbetet i älgskötselområdet och ett sätt för oss att säkerställa att de som är jaktintresserade får jaga, säger han.

Lars Johansson berättar vidare att Holmens målsättning är att få till stånd en bra älgförvaltning.

 

Finns det fler viltvårdsområden där ni äger mark som kan vänta sig att riskera bli upplösta om inte skötselplanerna följs?

– Vi vill ha goda samarbeten. Men det är viktigt att respektera de beslut som fattas och de planer som fastställs och att man gör sitt bästa för att verkställa dessa.

 

Om ändå jaktlagen gör sitt bästa men ändå inte lyckas nå målen i skötselplanerna, vad händer då?

– Då får man ju naturligtvis diskutera vad det beror på, säger Lars Johansson.

Han fortsätter:

– Det handlar inte om att skrämmas, men vi vill vara tydliga med vilka förväntningar vi har på dem som jagar hos oss.

 

Vill inte svara

Lars Johansson säger också att han i dagsläget inte kan kommentera prissättningsfrågan för viltvårdsområden då Holmen skog överväger en översyn.

Jägare rasar mot bolagens agerande: ”Hotfulla och arroganta”

Sveaskog vill inte kommentera frågan om en upplösning av Hornmyrs viltvårdsområde med hänvisning till att man inte i media kommenterar affärsöverenskommelser med kunder. Detta enligt Ingela Lekfalk, press- och samhällsansvarig vid Sveaskog marknadsområde nord.

– Vi kommenterar inte de enskilda överenskommelser vi har med jaktlag. Det kommenterar vi direkt med kunden.

 

Men det handlar ju om att ni vill upplösa ett viltvårdsområde?

– Oavsett vad det handlar om så måste vi i lugn och ro kommunicera det med den berörda parten, vi kommunicerar inte via media. Det är inte professionellt.

 

Ni har gjort ansökan tillsammans med Holmen skog som valt att kommentera, är inte Holmen professionella menar du?

– Holmen är ett mycket seriöst skogsbolag som jag håller mycket högt. Vi kommenterar inte våra kunder i media, säger Ingela Lekfalk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev