En majoritet i riksdagen vill ha en översyn av vapenlagstiftningen för att tydligare markera skillnaden mellan illegala och legala vapen som används vid jakt och sportskytte. Foto: Jan Henricson

Skärpta straff för vapenbrott

Samtliga partier i riksdagens ställer sig bakom regeringens förslag om skärpta straff för vapenbrott. Samtidigt krävs också en översyn av hela vapenlagstiftningen.

Det är Sveriges Radio som på sin webb skriver om förslaget till skärpt lagstiftning, som ett led i att minska användningen av illegala vapen i samhället. Lagförslaget är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

 

Samtliga partier

Ett enigt justitieutskott skriver i ett utkast till betänkande att ”Det är av största vikt att åtgärder vidtas för att minska antalet skjutningar och sprängningar samt förekomsten av illegala skjutvapen och explosiva varor”.

Det formella beslutet fattas på torsdag och ska träda i kraft den 1 december, och innebär att flera vapenbrott ska betraktas som grova eller synnerligen grova. Där ska bland annat bedömas om vapnet har använts i miljöer som gör att det kan komma till brottslig användning. Det kan exempelvis handla om bostäder som kopplas till narkotikaförsäljning.

 

Tydlig markering

En majoritet i riksdagen, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte ingår, vill också ha en översyn av vapenlagstiftningen så att det blir en tydligare skillnad i lagen mellan hanteringen av illegala vapen i kriminella miljöer, och legala vapen som används vid jakt och sportskytte.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev