Regeringens förslag innebär i princip licenskrav för magasin. Förslaget möts nu av stark kritik. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skarp kritik mot regeringens magasinförslag

Regeringen lade nyligen fram förslag i kampen mot gängkriminaliteten. Förslaget innebär att ett magasin måste vara kopplat till ett vapen som innehavaren har licens för. Men nu möts förslaget av stark kritik och oppositionen menar att polisen redan idag har lagstöd för att beslagta magasin och att en lagskärpning inte är nödvändig.

Regeringens förslag innebär i praktiken ett licenskrav för ett magasin till ett kulvapen. Förslaget lanserades i förra veckan som ett led i att försöka stoppa gängkriminaliteten. Regeringen menar att det eftersom i dag saknas en reglering av vapenmagasin kan det medföra att polisen inte kan beslagta ett magasin som påträffas i en kriminell miljö. Regeringen skriver i förslaget: ”Det kan medföra att polisen i dag rent utav måste lämna tillbaka vapenmagasin till personer i den kriminella miljön om ett beslag hävs.”

 

Köper inte argumenten

Men det argumentet köper inte Jacob Sidenvall, ledarskribent på Smålandsposten.
I en ledare skriver han: ”Brottsbalkens trettiosjätte kapitel medger förverkande av föremål som är ägnade till att användas till brottslighet om de påträffats under omständigheter som ger uppenbar anledning att befara att de skulle kunna användas till brott. Det framstår som mycket märkligt att detta lagrum inte skulle omfatta magasin som påträffas i kretsarna kring våldsamma gängbildningar.

 

Foto: Lars-Henrik Andersson

Vidare påpekar Sidenvall följande i sin ledare i Smålandsposten:
”Regeringen har tidigare presenterat ett förslag om att reglera vapenmagasin som ett sätt att implementera EU:s uppdaterade vapendirektiv. Det kritiserades hårt av remissinstanserna och röstades ned av oppositionen i riksdagen. Men mer intressant var att argumentet om att polisen tvingas lämna tillbaka magasin till gängkriminella inte togs upp då, i våras.”

 

Emot regleringar

Regeringen förslag möts även av stark kritik från oppositionen och det ser även ut som om regeringen får svårt att få igenom sitt förslag i riksdagen.

Regeringen skärper reglerna för löstagbart magasin

– Vi är emot regleringar och licenser på magasin för det drabbar landets jägare, sportskyttar och samlare. Förslaget innebär nya regleringar och nya tillståndsprövning, licenser på magasin, säger Sten Bergheden, moderaternas jaktpolitiske talesman.
Han tror förslaget kommer medföra ökad byråkrati med långa och längre handläggningstider.

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

– Jag är mycket tveksam till att detta förslag får majoritet i riksdagen. Det är nog bäst att regeringen gör om och gör rätt, säger Sten Bergheden.
Regeringen vill alltså ändra vapenreglerna för att komma åt de illegala vapnen. Förändringen innebär i korthet att vapenmagasin i praktiken skulle bli licenspliktiga och förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2020.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) anser att polisen redan idag har lagstöd för att beslagta magasin och därför menar han att någon lagskärpning inte är nödvändig.

– Dessutom är det märkligt att licensbelägga en plastbit med en stålfjäder. Vad händer om man som jägare tappar ett magasin, kan man då bli straffad? Förslaget hjälper inte mot det våld och de skjutningar man önskar stävja, återigen siktar regeringen fel, säger han.

 

Inskränkning för jägare

Även Jägareförbundet är skeptiskt till förslaget, särskilt eftersom det handlar om en inskränkning för jägare och skyttar.
– Självklart välkomnar vi att regeringen agerar och tar initiativ mot gängkriminalitet, det ökade våldet och de illegala vapnen. Förbundet är en del av samhället som ser positivt på brottsbekämpande åtgärder, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Han betonar att Jägareförbundet förutsätter att ändringarna som föreslås är de insatser som poliserna på fältet efterfrågar och att det minskar brottslingarnas möjligheter i rimlig proportion till de begränsningar det innebär för laglydiga vapenägare.

 

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld. Foto: Lars Nilsson

Jägareförbundet skriver på sin hemsida att ny lagstiftning som innebär inskränkningar för jägare och skyttar måste ha en relevant brottsbekämpande effekt om de ska uppfattas som acceptabla:
”Regleringen kommer att påverka jägare, sportskyttar och kanske framför allt vapensamlare samt vapenhandeln – det vill säga legala vapenägare. Regeringsförslaget innebär bland annat ökade krav på förvaring och en tillståndshantering med ökad administration.”

 

Alla aspekter

– Nu behöver förbundet titta igenom förslaget noggrant för att kunna se alla aspekter av regleringen. Därför kommenterar jag bara frågan på ett övergripande plan, säger generalsekreterare Bo Sköld och fortsätter:
– Avslutningsvis vill jag vara tydlig med att Svenska Jägareförbundet står fast vid en minimiimplementering av EU:s vapendirektiv.
Även bland sportskyttar framförs skarp kritik mot regeringens förslag.
Så här skriver Pia Clerté, dynamisk sportskytt och flerfaldig svensk mästarinna, i en debattartikel i Svenska Dagbladet:
”Men även om ändamålet på tillståndet är ´jakt´, får man enligt vapenförordningen, tredje kapitlet tredje paragrafen, öva och tävla med ett jaktvapen, och till det får man i dag fritt äga olika storlekar på magasin. Jägare kommer alltså behöva söka licens på dessa magasin eller förverka dem. Igen, hur stävjar detta gängbrottsligheten?”

 

Mer detaljer väntas

Svensk Jakt har ställt ett par frågor till regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) med anledning av bland annat de konsekvenser som kan bli följden om förslaget blir verklighet.

 

Mikael Damberg (S), inrikesminister. Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Natalie Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg, skriver i ett svar att det är svårt att svara på konsekvenserna för jägare som även vill använda vapnet till skytte och ha flera magasin.
”…det beror bl.a. på hur det aktuella vapentillståndet är utformat. Själva lagrådsremissen med lagförslag och författningskommentar beslutas i nästa vecka (7 nov) där kommer man kunna läsa mer om detaljerna i förslaget.”, skriver Natalie Sial i ett mejl till Svensk Jakt.

 

[totalpoll id=”148983″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev