Innehav av löstagbara vapenmagasin kommer att regleras på samma sätt som innehav av ammunition. Det föreslår nu regeringen. Foto: Jan Henricson

Regeringen skärper reglerna för löstagbart magasin

Regeringen föreslår nu att tillstånd kommer att krävas för innehav av ett löstagbart vapenmagasin, oavsett kapacitet eller storlek, om inte magasinet är avsett för samma ändamål som ett vapentillstånd. Innehav av löstagbara vapenmagasin kommer att regleras på samma sätt som innehav av ammunition. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

Jägare kommer inte att behöva söka tillstånd för magasin som innehas till vapnet så länge magasinet är avsett för samma ändamål som vapentillståndet. Det uppger regeringen som i går kom med ett förslag om reglering av vapenmagasin. Förslaget innebär att en person som innehar vapenlicens för jakt, på samma sätt som i dag gäller för ammunition, fritt får inneha de magasin som ska användas till jakten. Detsamma gäller sportskyttar som har vapenlicens för målskytte och behöver magasin för att utöva målskyttet.

 

Behöver inte förnyas

Museér, enskilda samlare samt enskilda med vapentillstånd som vill inneha ett magasin för ett annat ändamål än vad vapentillståndet omfattar behöver dock ansöka om tillstånd. Tillstånden till vapenmagasinen kommer inte behöva förnyas, uppger regeringen. Här kan du läsa mer om förslaget: Reglering av vapenmagasin – nytt verktyg mot gängvåldet

Inrikesminister Mikael Damberg säger nu att den omtvistade propositionen om hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag läggs på is, men regeringen bryter alltså ut frågan om vapenmagasinen, uppger Sveriges Radio.

 

Berör inte jägare

Han hoppas nu riksdagen ger sitt stöd för förslaget som i så fall börjar gälla från och med 1 juli 2020.

– Det här berör inte vanliga jägare eller sportskyttar, som har en vapenlicens. De kommer att fortsätta kunna ha hur många vapenmagasin de vill för det ändamål som vapnet har licens för, säger Mikael Damberg till Sveriges Radio.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev