Skånska vargar kan hota kronviltet
PremiumI slutet av förra veckan, den 8 juli, bekräftade länsstyrelsen i Skåne att ett andra vargrevir kan ha etablerats några mil väster om det första. Kanske av en avkomma från den första föryngringen i Linderödsreviret.
Bilder tagna av en åtelkamera visade två vargar som gick tillsammans. Platsen var någonstans mellan Höör och Hässleholm, den har inte specificerats tydligare än så.
– I dagsläget vet vi väldigt lite om var dessa vargar rör sig och ingenting om vilka individer det rör sig om. Vi kommer att försöka att säkra dna vid varje tillfälle som ges, säger Nils Carlsson på länsstyrelsen.
Skåne på väg att få sitt andra vargrevir: ”Vi kommer följa situationen”
Det var i januari förra året som reviret Linderödsåsen bekräftades, vilket innebar att Skånes fick sitt första vargrevir sedan 1800-talet. En kull valpar föddes på sommaren.
I slutet av maj i år fick länsstyrelsen dessutom bekräftat att en ny kull vargvalpar fötts i reviret. Om det även fötts valpar efter det nya vargparet är ännu inte känt.
”Inte lämpligt”
– Vi vill inte ha varg i Skåne alls, det är inte lämpligt, säger Lasse Persson, ordförande i Jägareförbundets länsförening.
Huvudskälet som han anför mot varg är risken att kronviltet ska påverkas.
– Kronviltet är mer skyddsvärt än vargen, det finns betydligt fler vargar än kronvilt av nominatrasen, som vi har här i Skåne. Den är mer hotad än vargen, säger han och fortsätter:
– Kronviltet är mycket störningskänsligt. Det störs av friluftslivet i väster och nu av vargen i öst. Det kan leda till en koncentration av kronvilt i mitten av Skåne, med stora skador på skog som följd och därmed krav på att stammen skjuts ner. Det har lagts ner ett enormt jobb på att bevara kronviltet. Ska vi då förstöra alltihop genom att ha varg mitt inne i reservatet?
En annan anledning till att Jägareförbundet Skåne inte vill ha varg i länet är den uppenbara risken för hundarna.
– En förutsättning för att kunna förvalta viltet är jakthundar, vi använder mycket hund i Skåne. Vargen påverkar redan jakten, är det varg inne i såten måste hundarna kopplas och jakten avbrytas eller flyttas någon annanstans, säger Lasse Persson.
Vargen förändrar också viltets förflyttningar. Det kan uppstå koncentrationer på vissa ställen, med följande skador på skog och lantbruk. Andra ställen kan bli i princip tomma på vilt.
Flera fronter
Jägareförbundet Skåne jobbar nu på flera fronter med vargfrågan.
– Vi försöker föra ut till våra politiker att vi behöver skydda det skånska kronviltet. Det finns inget stort intresse bland politikerna att ha varg här, säger Lasse Persson.
Länsföreningen vill också prata ihop sig med andra aktörer som vill driva samma linje, som LRF, men även hästföreningar. Det finns hästverksamhet överallt i Skåne.
Delegation
Planen är att författa en skrivelse till Naturvårdsverket och begära att länsstyrelserna i Sydsverige får delegation att besluta om licensjakt på varg, som i det mellersta förvaltningsområdet.
– Det är viktigt att komma igång med jakten tidigare i syd, att inte göra samma misstag som i mitt. Vi behöver licensjakt tidigt, för att få vargarna skygga, säger Lasse Persson.
Paragraf 28
– Vi försöker också uppmana folk att inte vara rädda för att använda paragraf 28. Det sitter kvar i jägarna att polisen kommer och tar vapnen. Men det är ju länsstyrelsen som kommer ut och om allt ser bra ut händer det inget. Jag har stort förtroende för länsstyrelsens besiktningspersonal.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.