Den skadade vargen fångades på bild av en viltövervakningskamera. Foto: Privat

Skadade vargen i Linghed är skjuten

Premium

Efter att eftersöket på den skadade vargen i Linghed i Dalarna återupptagits kunde jaktlaget tack vare spårsnön skjuta vargen vid lunchtid på nyårsafton.

I slutet av april skyddsjagades en varg som under en längre tid uppehållit sig i Linghed i Falu kommun. Vargen skadsköts i samband med skyddsjakten men återfanns inte vid eftersöket. I höstas observerades vargen igen, till synes i mycket dåligt skick. Den har även fångats på film och bild.

Efter det har en intensiv debatt pågått. Om vargen kan avlivas med stöd av paragraf 40c i jaktlagen, om länsstyrelsen skulle besluta om avlivning, eller om eftersöket kunde återupptas?

Länsstyrelsen i Dalarna: Just nu ingen skyddsjakt på den skadade Linghedsvargen

Efter att ha konsulterat jurister beslutade man att återuppta eftersöket, och när spårsnön kom lagom till nyårsafton kunde vargen fällas av det jaktlag som bedrev skyddsjakten i våras.

Vargen har trots det skadade frambenet rört sig över ett större område. Skadan har dock hindrat vargen att jaga och den var kraftigt avmagrad då den sköts, väster om Linghed.

Jurister överväger möjligheten att förkorta Linghedsvargens lidande

På länsstyrelsen i Dalarna är man lättad över att den långdragna historien nu är över och att vargen inte behöver lida mer.

– Länsstyrelsen har slitit med frågan och velat att vargen ska avlivas på grund av djurskyddsskäl. Det är bra att det nu är över, säger Caroline Dickson, enhetschef på länsstyrelsen, till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev