Foto ur filmen samt Lillian Tveit / Mostphotos

Skadad varg haltar vidare: ”Varför ska en varg tvingas lida mer än andra djur?”

En skadad varg har filmats i skogarna runt Åmot, Gävleborgs län. Men trots att bilderna tydligt visar att den haltar vågar ingen avliva djuret.
– Det är för jäkligt. Varför ska en varg tvingas lida mer än andra djur, frågar sig skogsmaskinsföraren som filmat vargen.
Filmen kan du se här.

Foto: Privat

 

Det var på måndagsmorgonen som vargen filmades av en skogmaskinförare.

– Det var nysnö när jag kom till maskinen och det fanns inga vargspår där när jag började köra, berättar han.

En kort stund senare kom han tillbaka med sin maskin till vändplanen. Då stod vargen där, 20 meter från honom.

– Jag började filma den med mobilen. Vargen gick mot maskinen jag satt i och passerade på ungefär 15 meter. Då såg jag att den hade problem att röra sig, den hoppade liksom grodhopp med bakbenen och travade med frambenen, berättar han.

Efter en stund haltade vargen vidare.

– Min kollega såg den även nästa dag på samma plats. Även han såg tydligt att vargen har svårt att röra sig.

 

Spårat vargen

Skogsmaskinsföraren har varit i kontakt med länsstyrelsen i Gävleborgs län. De har varit ut till platsen och spårat. I området fanns äldre spår efter tre vargar plus den ensamma vargen som är skadad, den gick efter de andra tre.

– Men de sa att det här är en gråzon i lagen och att de inte kan göra något. Ingen vågar heller avliva den, tänk om en obduktion av vargen visar att skadan inte var av tillräckligt allvarlig art. Då blir det väl rättegång och kanske fängelse.

– Men hade det varit fråga om en älg eller ett rådjur som skadats hade djuret avlivats. Vargen får lida bara för att den är just varg, konstaterar maskinföraren sammanbitet.

 

”Förstår att man tvekar”

Samma bedömning gör Sandra Wahlund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

– Jag förstår att man tvekar om att avliva den här vargen. Bedömningen ligger hos skytten och vargen måste vara så allvarligt skadad att den kan avlivas av djurskyddsskäl. Det är definitivt inte lätt att bedöma där på plats, konstaterar Sandra Wahlund.

Lagparagraf med stor gråzon

Paragraf 40c i jaktförordningen säger att om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark. Men viktigt att komma ihåg är att man inte aktivt får söka efter det skadade djuret.

– Det här är en problematisk situation där inte heller länsstyrelsen vet vad vi kan göra. Vår bedömning i nuläget är att vi inte åka ut och avliva vargen. Samma problem finns i reviret Glamsen där alfatiken i reviret var skadad i bakänden. Där har länsstyrelsen i Uppsala län skickat in en hemställan om att lagen ska ändras, men hittills har ingenting hänt, säger Sandra Wahlund.

 

• Så vad ska man göra om man ser den skadade vargen?

– Man kan givetvis ringa länsstyrelsen, men det är som sagt oklart vad vi egentligen kan göra åt vargen, säger Sandra Wahlund.

Jaktförordningen, paragraf 40c

40 c §  Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.
Förordning (2018:639).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev