Publicerad 14 januari 2020 - 16:10

Bilden är från den årligen återkommande skinnmarknaden i Lönsboda. I bakgrunden till höger skinnhandlare Anders Tengbom. Foto: Jan Henricson

Sjunkande priser på viltskinn

Premium

Överproduktionen av farmade skinn slår igenom på den svenska marknaden för viltskinn. Det konstaterar ledande skinnhandlaren Anders Tengbom som nu förbereder sig inför att möta fångstmän och jägare på vårvinterns skinnmarknader.

Eftersom priserna på viltskinn följer prisutvecklingen på farmade skinn bedömer Anders Tengbom att jägarna får tio procent lägre priser i år jämfört med i fjol. Utöver det efterfrågar hans kunder endast prima skinn, varför priserna på skadade skinn sänks kraftigt. Helst köper han inga skadade skinn alls.

– Den främsta orsaken till sjunkande priser är överproduktionen av skinn i världen. 2013–2014 producerades cirka 80 miljoner minkskinn och analytiker ansåg tidigt att produktionen borde halveras för att marknaden ska komma i balans, säger Anders Tengbom.

Föregående år producerades cirka 40 miljoner skinn men produktionen måste sannolikt sänkas ytterligare. Minskningen kommer inte att ge några omedelbara effekter men priserna kan enligt Tengbom kanske bli bättre på sikt.

 

Priserna spiller

– Överproduktionen och därmed prisfallet på farmade skinn spiller över på viltskinnen. Generellt sett är prisnivån 10 procent lägre än föregående år och det gäller alla typer av skinn, säger Anders Tengbom.

Vid de stora auktionshusen säljs viltskinn numera endast vid ett tillfälle på våren, och utgör då en mycket liten del av utbudet.

– De auktioner som genomförts den här säsongen är hittills decemberauktionerna i St. Petersburg och Helsingfors. Vid auktionen i St. Petersburg såldes endast 27 procent av den farmade sobeln till generellt 10 procent sämre priser än föregående år. Vid auktionen i Helsingfors såldes endast cirka 50 procent av de farmade rävskinnen. Även där var det cirka 10 procent sämre priser än föregående år.

 

Ett berederi kvar

Ett annat tecken på att pälsmarknaden går dåligt är att Kanadas största auktionshus North American Fur Auctions har lagt ner sin verksamhet.

– Vad gäller skinnberedning, som är intimt förknippad med pälshandeln, är det också kärvt. Ett av Finlands tidigare stora skinnberederier har gått i konkurs. I Sverige finns bara ett skinnberederi i Tranås och det tar i huvudsak emot fårskinn. Lika dåligt eller sämre är det i Danmark, Finland, Baltikum och Polen, säger Anders Tengbom.

Han berättar också att minkproduktionen i Sverige nu är nere på under en miljon skinn. 2006 fanns det 180 minkfarmare, 2010 hade antalet gått ner till 75 för att 2019 plana ut på 45. Produktionen har också minskat från 1,2 miljoner skinn 2015 till den senaste siffran, 650.000 skinn 2017.

– Som en jämförelse så producerar Danmark 16 miljoner mink per år vid de 1.500 minkfarmer som finns i landet.

Nu står Anders Tengbom i startgroparna för att ge sig ut och köpa upp resultatet av jägares och fångstmäns ansträngningar under säsongen. Han finns på skinnmarknaderna i Örebro den 21 januari, Växjö den 11 februari, Sala den 21 februari samt i Lönsboda den 21 mars. Han tar också emot skinn via posten.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram