Publicerad 7 maj 2021 - 12:01

Mikael Samuelsson, Jägareförbundet, fick igenom förslaget om en lägre förvaltningsgräns för björn. Något som inte gillades av landshövding Lotta Finstorp som kallade beslutet för vilseledande. Foto: Lars Nilsson, Lule-bild & Ingemar Pettersson

Seger för jägarintresset – länsstyrelsen överkörd i förvaltningsfråga

Premium

Länsstyrelsens tjänstemän med landshövdingen i spetsen fick inget gehör för sitt förslag på nedre förvaltningsgräns för björn. I en jämn omröstning i viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten vann jägarintressets förslag. Landshövdingen kallar nu beslutet för vilseledande.

För en månad sedan tog viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten beslut om björnstammens storlek. Jägarintressets förslag vann. Ett förslag som innebär en förvaltningsintervall på mellan 250 till 600 björnar och med ett mål på 500 björnar. I Norrbotten är miniminivån 220 björnar.

 

Ogillar beslutet

Länsstyrelsens tjänstemän ville ha en lägsta förvaltningsgräns på 400 björnar, alltså mer marginal till ”golvet” som är miniminivån.

Mikael Samuelsson, Jägareförbundet, företräder jägarintresset i delegationen. Han menar att risken för att björnstammen skulle minska genom naturliga fluktuationer är minimal eftersom björnstammen är mer stabil än till exempel lodjursstammen.

 

Ett glapp

Det innebär, enligt Mikael Samuelsson, att glappet mellan miniminivå och nedre förvaltningsgräns kan göras litet för att maximera länets möjlighet att själva hantera björnförvaltningen. Samuelsson anser att eftersom miniminivån är 220 individer bör det vara möjligt med en lägsta förvaltningsnivå på 250 individer.

Men det tycker inte landshövding Lotta Finstorp, viltförvaltningsdelegationen ordförande, och rovdjurshandläggaren Maike Demski, som anser att delegationens beslut om en nedre förvaltningsgräns på 250 björnar är vilseledande ”med avseende på vad förvaltningen kan åstadkomma med stöd av gällande regelverk.”

 

Arg hövding

Lotta Finstorp reserverade sig till och med mot beslutet och skrev ett särskilt yttrande tillsammans med Maike Demski:

”Sammantaget innebär detta att viltförvaltningsdelegationens beslut om en nedre förvaltningsgräns på 250 björnar, vilken underskrider den av Länsstyrelsen föreslagna gränsen med 150 björnar, inte medför att det årliga utrymmet för jakt på björn i Norrbottens län automatiskt ökar. Länsstyrelsens jaktbeslut måste även fortsättningsvis fattas med stöd av lagstiftning och vägledande domar.”

 

Även i Västerbotten

Även i Västerbotten vann jägarintresset i frågan om förvaltningsnivåer för björn. Där var förslaget ett förvaltningsmål på 400 björnar med ett intervall på 320 till 480 björnar.

Jägareförbundet Västerbotten föreslog ett intervall på 280–420 björnar och ett förvaltningsmål på 350 björnar. Med röstsiffrorna 11–4 vann jägarintressets förslag vid omröstningen i viltförvaltningsdelegationen.

 

Öppen konflikt efter förslag om höjd förvaltningsnivå för björn

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram