Kommande helg uppmanas jägarna i Norrtäljetrakten att delta i en storjakt på vildsvin. Foto: Ingemar Pettersson

Särskilt samarbete inför storjakt på vildsvin

Jägareförbundet, LRF och Norrtälje kommun gör gemensam sak för att ta ner vildsvinsstammen i kommunen. Till helgen arrangeras en storjakt där förhoppningen är att flera hundra jägare ska delta.

Vildsvinshelgen, som de kallar den på Norrtälje kommuns hemsida, är stort uppslagen och arrangörerna räknar med att många jägare ska delta.

 

I en annons på kommunens hemsida hoppas Norrtälje kommun, Jägareförbundet och LRF att jägarna till helgen ska gå man ur huse för att jaga vildsvin.

Problemen som vildsvinen orsakar med sitt födosök är påtagliga i kommunen. Därför startade en arbetsgrupp som med ett första initiativ arrangerar en stor vildsvinsjakt tillsammans med Svenska Jägareförbundet och LRF. Jakthelgen pågår i dagarna tre, 27–29 november.

– På kommunens mark kan vi ju jaga, men det här är större än så och måste synkroniseras med fler parter. Därför är det väldigt bra att vi hittat en mycket god samverkan med Svenska Jägareförbundet och LRF. Nu hoppas vi att många jägare vill vara med, säger Lina Segrell i vildsvinsgruppen till kommunens hemsida.

 

Bra respons

Planerna på att servera köttet från vildsvinshelgens fällda djur i kommunens restauranger har fått läggas åt sidan. Man har inte lyckats hitta vilthanteringsanläggningar som kan hjälpa till med att organisera hanteringen, men räknar med att det kan bli aktuellt om fler liknande vildsvinshelger arrangeras.

Nu uppmanar kommunen alla jägare i Norrtäljetrakten att jaga vildsvin till helgen. Man hoppas att det ska bli flera hundra jägare som ger sig ut.

– Vi kommer att anordna en uppföljning för att se hur många som varit ute, men vi har fått bra respons från jaktlag runt omkring Norrtälje, säger Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

 

En start

Många deltagande jägare och ett antal fällda vildsvin innebär emellertid inte en lösning på problemet med viltskadorna.

Per Zakariasson.

– Även om vi skjuter många djur nu i helgen kommer det inte att påverka stammen jättemycket. Men Rom byggdes inte på en dag. De här djuren rör sig över stora områden och människorna där behöver ha en samsyn på vad som bör göras. Det här en bra start, säger Per Zakariasson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev