Forskare vid Stockholms universitet anser att miljöförändringar och fiske har reducerat torskpopulationen mer än av vad sälarna gjort. Foto: Mostphotos

Forskare vid Stockholms universitet anser att miljöförändringar och fiske har reducerat torskpopulationen mer än av vad sälarna gjort. Foto: Mostphotos

Sälforskare: Ny studie skadar Östersjötorsken

En ny studie av forskare vid Stockholms universitet visar att sälarna inte är det största problemet för det kommersiella fiskbeståndet i utsjön av Östersjön.
– Den här rapporten skadar torsken i Östersjön, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU och Kustlaboratoriet i Lysekil.

Klimatförändringar, övergödning och fiske är de verkliga problemen som gör att bestånden av östersjötorsk, sill och skarpsill minskar. Detta enligt en studie från Stockholms universitet. Studien bygger på datorsimuleringar och den fokuserar på fisk som lever i öppet vatten.

Sven-Gunnar Lunneryd menar att studien har använt felaktiga ingångsdata och därför blir inte heller slutresultatet rätt.

– De har använt gamla, felaktiga data för sälarnas diet vid sina simuleringar. Nya danska studier visar att sälarna i den södra delen av Östersjön till 83 procent har torsken som sin föda. Alltså inte bara 24 procent torsk som föda, vilket Stockholms universitet bygger sina beräkningar på, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

– Dessutom har de helt missat att det kommersiella fisket minskar för varje år och inte alls är lika stort som i deras beräkningsmodeller, fortsätter han.

 

”Påverka förvaltning och bevarande”

Forskarna vid Stockholms universitet anser att miljöförändringar och fiske har reducerat torskpopulationen mer än av vad sälarna gjort. Hur mycket fisk sälarna äter påverkas också av faktorer som klimatet och övergödningen, menar de.

– Vi vill att vår studie ska påverka förvaltning och bevarande. Förvaltningen måste ta hela ekosystemet i beaktning och olika slags miljöpåverkan, inte bara den direkta biologiska interaktionen mellan fisket och sälarna. Ofta grundar sig debatten om sälarnas betydelse på bristfällig förståelse av de komplexa förhållandena mellan rovdjur och byte, säger Monika Winder, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

 

Skadar Östersjötorsken

Sven-Gunnar Lunneryd har ägnat 30 år åt sälforskning för Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Boo Westlund

Sven-Gunnar Lunneryd anser att den nya studien skadar torsken i Östersjön. Han menar att klimatförändringar och övergödning är problem för Östersjötorsken men att det finns fler faktorer som måste åtgärdas om situationen för torsken och andra fiskarter ska kunna förbättras.

– Vi bygger helt i onödan upp ett gigantiskt sälproblem. 2013 gav Naturvårdsverket en rapport till den tidigare regeringen som sa att det inte är några problem med licensjakt på säl. Då fanns det 70.000 individer av våra sälarter i våra gemensamma vatten Östersjön och västerhavet. Sedan dess har rapporten legat i en byrålåda vid departementet och i dag finns det 100.000, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Han saknar också en beräkning i Stockholms universitets studie.

– Fisket minskar hela tiden medan gråsälarna ökar. Jag skulle vilja se en beräkning av dem som visar när sälen är en lika viktig faktor som människan för fisken i Östersjön, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev