Regeringen vill tillåta jakt på säl i den ekonomiska zonen. Förslaget går nu ut på remiss. Foto: Kenneth Johansson

Regeringen vill tillåta jakt på säl i den ekonomiska zonen

Regeringen vill öka möjligheten till jakt på säl genom att tillåta jakt i den ekonomiska zonen. Förslaget går nu ut på remiss.

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ta fram ett förslag som tillåter jakt på säl i Sveriges ekonomiska zon.

Området är beläget utanför vårt sjöterritorium och är egentligen inte svenskt territorium, men Sverige har genom internationella överenskommelser ensamrätt att tillvarata naturresurser i området.

 

Allt vilt fredat

Naturvårdsverket har bedömt att jakt är en sådan resurs. Idag tillåts ingen jakt i den ekonomiska zonen, där allt vilt är fredat.

– Sälstammen har vuxit avsevärt de senaste åren. Sälarna orsakar skada då de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskarnas utrustning. Möjligheten att jaga i den ekonomiska zonen har därför betydelse för att fiskare bättre ska kunna freda sina redskap, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Jakt i den ekonomiska zonen ska enligt förslaget få ske efter anmälan till jaktkortsregistret och i enlighet med Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl.

 

Förslag från Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné anser att regeringens förslag är ett tecken på att förbundet gör skillnad – och att den ”vanlige medlemmen” kan påverka:

– Jag tycker det är häftigt att en motion från en enskild medlem i Jägareförbundet nu ger förändring. Det här förslaget var ursprungligen en motion från en av förbundets medlemmar som gick hela vägen till förbundsårsstämman, där den antogs – och sedan har den gått vidare till Naturvårdsverket och nu till regeringen. Det visar att demokratin fungerar, och att Jägareförbundet gör skillnad för Sveriges jägare.

Ligné tror dock inte att det här förslaget kommer att innebära särskilt många fler fällda sälar:

– Det kommer i första hand att påverka för de jägare som jagar säl på isen i norra delarna av Östersjön, men några stora mängder säl handlar det inte om.

 

Jakt på is

Om licensjakt skulle tillåtas kan även jakt från is bli aktuellt i större omfattning och över större ytor.

Remissvaren ska senast vara inne den 22 oktober 2018.

Den ekonomiska zonen

Sveriges ekonomiska zon är ett område beläget närmast utanför vårt sjöterritorium och kan sträcka sig högst 200 nautiska mil ut från territorialgränsen. Gränserna framgår enligt lag (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon av bilaga 4 till lagen (2017:1272) om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner. Källa: Regeringen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev