Ytterligare 20 knubbsälar får fällas i Västra Götaland. Foto: Daniel Sanchez

Säl är mellanvärd för parasiten Pseudoterranova decipiens, även kallad säl- eller torskmask. Foto: Daniel Sanchez

Fynd av sälmask hos människa – en effekt av att sälstammen ökar

Premium

Parasiten sälmask ökar i vildfångad fisk larmar danska fiskare, som ser att en ökad sälpopulation drabbar fiskenäringen i form av sämre lönsamhet. Nu har också ett fall av sälmask konstaterats hos en människa.

Antalet sälar ökar i Östersjön och längs Sveriges västkust. Även i Danmark har fiskare slagit larm om en stadigt ökande sälpopulation i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Det påverkar direkt fisket med lägre fångster och indirekt när sälar förstör fångsten. Nu ökar också parasiten sälmask i vildfångad fisk, rapporterar webbsidan videnskab.dk.

Sälarna är mellanvärd för parasiten, och antalet sälar och närheten till en sälkoloni påverkar direkt andelen smittad fisk i fiskarnas garn.

 

Mask i människa

Nyligen drabbades även en dansk av sälmask. En ung, för övrigt frisk man, som i månader haft besvär som liknade allergi svarade inte på behandling mot bland annat gräsallergi. Fortsatt undersökning visade att han hade sälmask i näsan.

Mannen hade förmodligen ätit rå, eller inte tillräckligt upphettad fisk. Gravad, kallrökt eller rå fisk måste frysas först för att masken ska dö. Alternativt är att tillaga fisken på en temperatur som dödar masken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev