Sälexplosionen: Sämre hälsa bland sälar

Sälstammen växer med mellan fem till nio procent varje år.
Det har lett till en försämring av tillståndet för sälarna.
Hos gråsäl har späcktjockleken minskat, vilket kan förklaras med ökad konkurrens om födan.
– Vi har aldrig haft så mycket säl i Bottenviken som nu, säger yrkesfiskaren Lars Ökvist, Junkön.

Det är i den årliga publikationen Havet 2015/2016 som det höjs ett varningens finger för att ökningen av sälpopulationen kan leda till ett försämrat hälsotillstånd för säl.
Följande står att läsa i Havet 2015/2016:

Ökad konkurrens
”Det försämrade individtillståndet i de övre delarna av näringsväven skulle kunna förklaras av förändringar i födokvalitet och födotillgång, men även av ökad konkurrens som en följd av ett ökat antal individer i näringsvävens övre del. Under den studerade tidsperioden minskade medelvikten hos strömming, som är viktig föda för både gråsäl och torsk. Därtill kan den kontinuerliga ökningen i antalet gråsälar under senaste årtionden leda till konkurrens om födan, så att deras späcktjocklek minskar.”

Ökning av beståndet
Resultaten från obduktion av säl år 2015 och 2016 är inte bearbetade ännu.
Samtliga sälbestånd i svenska vatten växer. Tillväxten skiljer sig åt mellan de olika arterna. I Bottenhavet ökar beståndet av vikaresäl med 4,5 procent per år.
I Östersjön fortsätter antalet gråsälar att växa med cirka åtta procent per år.
Populationen av knubbsäl i Kalmarsund ökar med nio procent per år och antalet kolonier ökar. För knubbsälspopulationerna i Skagerrak och Kattegatt är tillväxthastigheten 9 respektive 6,5 procent per år.
I dag bedrivs bara skyddsjakt på säl. 410 sälar fick fällas förra året. 284 blev skjutna.

Yrkesfiskare kritisk
Lars Ökvist, yrkesfiskare på Junkön i Norrbotten, berättar om en stor ökning av sälbeståndet i Bottenviken, så stor att fisket försvåras avsevärt.
– Nätfiske är nästan omöjligt att bedriva med den sälstam som vi har i dag, säger han.
Lars Ökvist är starkt kritisk till de nya skyddsjaktsreglerna.
– Jakten på säl borde släppas fri. Sälstammen måste beskattas eftersom sälen inte har några naturliga fiender. Jag ger heller inte mycket för den inventering som görs av säl. Det borde finnas en oberoende part som kvalitetssäkrar inventeringsresultaten. Den sälräkning som görs idag är ett skämt, säger han.

Fakta

Havet 2015/2016 samlar de senaste resultaten från den nationella marina miljöövervakningen i samtliga svenska havsområden: Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet. Dessutom presenteras resultat från regional miljöövervakning, forskning och undersökningar som kan öka kunskapen om miljötillståndet havet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev