Så fungerar skyddsjakten på varg – egentligen
Har vi en väl fungerande skyddsjakt på varg? Och vad krävs egentligen för att få skyddsjakt på varg beviljad på olika platser i landet? Svensk Jakts granskning kastar nytt ljus över frågan.
Vargfrågan är präglad av polarisering och starka åsikter. För eller emot vargen, för eller emot förvaltningen av vargen – och samtliga förvaltningsåtgärder är kontroversiella för någon.
Utom skyddsjakt.
Ingen seriös organisation eller privatperson är emot skyddsjakt på varg. Tvärtom, alla är överens om att skyddsjakten är nödvändig för att plocka bort problemindivider och öka den lokala acceptansen för varg.
Generös
Detta faktum har även politikerna snappat upp. Och under årens lopp har vi matats med politiska budskap om att skyddsjakten är ett viktigt verktyg i vargförvaltningen.
Regeringsuppdrag
Försommaren 2015 gav dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket. Syftet var att undersöka hur skyddsjakten på varg kunde utvecklas. Naturvårdsverket levererade fyra månader senare en 126-sidig rapport med många olika förslag.
Men vad hände sedan?
Vi har granskat
Svensk Jakt har granskat skyddsjakten på varg. I en serie artiklar kommer vi att bland annat ge svar på var i landet det tycks vara enklast respektive svårast att få skyddsjaktansökan på varg. Vi har intervjuat berörda myndigheter och privatpersoner för att få svar på vad som krävs för att få en skyddsjaktansökan beviljad.
Vi har dessutom fått svar på vad som hände efter att Naturvårdsverket lämnade sin rapport om skyddsjaktens utveckling till regeringen för drygt fyra år sedan.
Läs mer
Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg
Skyddsjakt på varg
Naturvårdsverket har delegerat rätten att fatta beslut om skyddsjakt på varg till länsstyrelserna. Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt vid behov, året om. Jakttiden för det specifika tillfället fastställs i beslutet om skyddsjakt.
Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt. Ansökan om skyddsjakt ska skickas in till länsstyrelsen i det län där jakten ska ske.
Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på renar, tamboskap och hundar.
Behov av skyddsjakt bedöms från fall till fall.
Beslut om skyddsjakt på varg finns hos den länsstyrelse som har fattat beslutet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.